2 Ιούλιος 2019, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2019, 19:03

Ένα βιολογικό τσάι που φτιάχνεται με ποντιακό μεράκι στο Βέρμιο

  • Ένα βιολογικό τσάι που φτιάχνεται με ποντιακό μεράκι στο Βέρμιο
    (Φωτ.: grandpajos.eu)

Από τον Άγιο Χριστόφορο Εορδαίας στο φλιτζάνι μας. Ο λόγος για το Τσάι του Βουνού «Grandpa JOS» – Greek Organic Mountain Tea που φύεται σε ορεινό χωριό του Βερμιού και κουβαλάει κάτι από τον Πόντο. Το τσάι αποτελεί καρπό της σποράς που έριξε πριν από πολλές δεκαετίες σε έκταση στο χωριό Κομνηνά Κοζάνης ο Γαβριήλ Καραμανλίδης, Έλληνας από το χωριό Αγούρσα της Ματσούκας.

Ο Καραμανλίδης ήρθε στην Ελλάδα με την σύζυγό του Κυριακή, το 1922, και στην Κοζάνη ρίζωσε και έφτιαξε οικογένεια.

Τα προβλήματα τους όπως και όλων των προσφύγων ήταν πολλά. Ο Καραμανλίδης (μικρή φωτο) ανέβαινε κάθε μέρα στο βουνό, μάζευε τσάι και το πουλούσε στο παζάρι της πόλης για να συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.

Με τον καιρό ο ευρηματικός Πόντιος έφτιαξε το δικό του σπορείο και απέκτησε έκταση ενός στρέμματος στο Βέρμιο.

Την παράδοση συνεχίζει σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειας, με σεβασμό στα μυστικά παραγωγής του προπάππου Γαβριήλ. Ωστόσο το brand name το έφτιαξαν το 2015 οι Ιγνάτιος και Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης, πάντα προς τιμήν του παππού τους Ιωσήφ. Το τσάι καλλιεργείται σήμερα σε μια έκταση 20 στρεμμάτων κοντά στο χωριό Άγιος Χριστόφορος Πτολεμαΐδας. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 4,5 τόνους, από τους οποίους το 80% διοχετεύεται στην Ευρώπη. Το Grandpa Jos πωλείται κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τσεχία και το Βέλγιο.

Στην Ελλάδα, το τσάι διατίθενται σε επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα και καφετέριες στους νομούς Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και στην Αθήνα.                                                

Gallery