1 Ιούλιος 2019, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2019, 15:50

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καρφώνει τον Ερντογάν μέσω Ιμάμογλου

  • Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καρφώνει τον Ερντογάν μέσω Ιμάμογλου
    Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Στο στόχαστρο του Αχμέτ Νταβούτογλου, του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας μπήκε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. «Υπήρχε άλλοτε μια κυβέρνηση που έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της», είπε χθες καυστικά ο Νταβούτογλου σε εκδήλωση στην επαρχία Ελαζίγ.

Όσοι ευθύνονται για την «ολίσθηση» από τις αρχές του κόμματος πρέπει να «πληρώσουν το τίμημα», είπε.

«Όταν χάνουμε μια εκλογική μάχη, στην οποία αρχικά ηττηθήκαμε με 13.000 ψήφους, ξανά, με 800.000 ψήφους, όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, υπεύθυνος γι' αυτό δεν είναι ένας πρωθυπουργός που εξασφάλισε καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία [σ.σ. στις εκλογές της περασμένης χρονιάς], αλλά μάλλον εκείνοι που μας οδήγησαν σε σοβαρά ολισθήματα ως προς τη ρητορική, τις πράξεις, την ηθική και την πολιτική», πρόσθεσε.

Εξάλλου όπως υποστήριξε «Το να λες ότι οι εκλογές είναι έγκυρες ακόμη κι αν (κέρδισες) με μια ψήφο και μετά να αλλάζεις στάση · το να μιλάς περί επιβίωσης (της χώρας) όταν αναφέρεσαι σε μια εκλογική διαδικασία και το να χαρακτηρίζεις τρομοκράτη όποιον διαφωνεί, αλλά μετά να επικοινωνείς με το Ιμραλί στην επόμενη ψηφοφορία, δείχνει παντελή αποσύνδεση από την συνείδηση του κόσμου».

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το AKP για την ύφεση της οικονομίας

Οι ψηφοφόροι φάνηκαν να τιμωρούν το AKP για την ύφεση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και για την ελεύθερη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, που απώλεσε 30% της αξίας της πέρυσι και άλλο ένα 10% φέτος.

«Αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, όπως το 2008. Τότε, όμως, υπήρχαν άνθρωποι στο πηδάλιο της οικονομίας που καταλάβαιναν την οικονομία. Υπήρχε όραμα», εξήγησε. «Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση με τη νοοτροπία ότι τα ξέρουμε όλα, τι είναι καλύτερο για το καθετί, υποβαθμίζοντας πράγματα, νομίζοντας ότι ομαδική δουλειά είναι απλά να αναθέτεις πράγματα στον στενό σου κύκλο», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Έθιξε τα περί νεποτισμού

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσε να τονίσει πως το AKP δεν είναι κόμμα ενός ανδρός και μιας οικογένειας. «Το AKP δεν είναι κόμμα ενός ανδρός, μιας οικογένειας, μιας ομάδας», είπε, προσθέτοντας ότι «Η κρατική δομή και οι οικογενειακές σχέσεις πρέπει να διαχωρίζονται απόλυτα. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συγγενής πρώτου βαθμού» στην κυβέρνηση.

Το νέο ισλαμιστικό κόμμα

Αν και φημολογείται έντονα, ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ότι θα ενταχθεί στο νέο ισλαμιστικό κόμμα των Αλί Μπαμπατζάν και Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο ίδιος λέει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή μοιάζει να επιλέγει να απευθυνθεί σε όσους διαφωνούν με τον Ερντογάν εντός AKP, διευκρινίζοντας πως: «Σήμερα δεν πρέπει να μένετε σιωπηλοί. Δεν πρέπει να σωπαίνετε όσον αφορά αλήθειες που συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες όταν οι πόρτες ανοίγουν. Χρειαζόμαστε νέα αντίληψη για την πολιτική».