1 Ιούλιος 2019, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2019, 15:27

Έκρηξη στα Κατεχόμενα: Ήταν ρωσικός πύραυλος, λένε οι Τουρκοκύπριοι (φωτο, βίντεο)

  • Έκρηξη στα Κατεχόμενα: Ήταν ρωσικός πύραυλος, λένε οι Τουρκοκύπριοι (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Facebook / Cüneyt Küçük)

Πύραυλος ρωσικής κατασκευής ήταν, σύμφωνα με τον «υπουργό» Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, το αντικείμενο που έπεσε τα ξημερώματα στον Πενταδάκτυλο, περίπου 20 χλμ βόρεια της Λευκωσίας. Οι Αρχές προχώρησαν σε μερική εκκένωση του κατεχόμενου Δικώμου, καθώς η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και υπήρξαν εστίες φωτιάς.

Θραύσματα βρέθηκαν μέσα σε αυλές σπιτιών και χρειάστηκαν αρκετές ώρες μέχρι να υπάρξει απάντηση στο αν η ισχυρή έκρηξη οφειλόταν σε συντριβή αεροσκάφους (όπως μετέδωσε το Reuters) ή σε πύραυλο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι ο πύραυλος είναι τμήμα του αντιαεροπορικού συστήματος της Συρίας που ενεργοποιήθηκε χθες το βράδυ ώστε να αποκρούσει τις επιθέσεις των ισραηλινών μαχητικών. «Ολοκλήρωσε την τροχιά του και έπεσε στη χώρα μας αφού έχασε το στόχο του», πρόσθεσε. Ακόμα υποστήριξε ότι πρόκειται για S-200, μιας και τα πρώτα στοιχεία της έρευνας τον «ταυτίζουν» με τον ρωσικής κατασκευής πύραυλο που είχε πέσει στο Γκαζιάντεπ τον Ιούλιο του 2018.

Την εκδοχή του ατυχήματος υποστήριξε και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συνέδεσε το συμβάν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Από τη μεριά του ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Gallery