1 Ιούλιος 2019, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2019, 09:11

Απόστολος Πέτρος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέλαβε αποτμήματα του ιερού λειψάνου του

  • Απόστολος Πέτρος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέλαβε αποτμήματα του ιερού λειψάνου του
    (Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα εννέα αποτμήματα του ιερού λειψάνου του Αγίου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Ρώμης και κατά σάρκα αδελφού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία προσέφερε ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος τοποθετημένα σε περίτεχνη λειψανοθήκη, ως αντίδωρο αδελφικής αγάπης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την ημέρα της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Τα αποτμήματα του ιερού λειψάνου παραδόθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ, επικεφαλής της επίσημης αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης.

Εκ μέρους του Βατικανού τα συνόδευσε στην Πόλη ο π. Ανδρέας Παλμιέρι, υπογραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών. «Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε αυτήν τη μεγάλη αδελφική, ιστορική χειρονομία να μας δώσει από το Παρεκκλήσιον που είχεν ο Παύλος Στ’, μέσα εις το Αποστολικόν Ανάκτορον, μικρά αποτμήματα του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου, του ιδρυτή της Εκκλησίας Ρώμης, τα οποία προσεκύνησα προ ολίγου και συγκινήθηκα πολύ.

»Ήταν μία γενναία και τολμηρή πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, για την οποία του εκφράζουμε τη μεγάλη ευγνωμοσύνη μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα του πανηγυρίζοντος Ι.Ν. των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε και όπου για πρώτη φορά εκτέθηκαν προς προσκύνηση τα αποτμήματα του ιερού λειψάνου.

Ο Παναγιότατος, που εξέφρασε τη χαρά της Μητρός Εκκλησίας για το σημαντικό αυτό δώρο, αναφέρθηκε συνοπτικά στις σχέσεις ανάμεσα στις Εκκλησίες της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως, στον διάλογο της αγάπης που ακολούθησε τη συνάντηση του Πάπα Παύλου Στ’ και του Πατριάρχη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα το 1964, και την άρση των αναθεμάτων το 1965, καθώς και στον επίσημο θεολογικό διάλογο που διεξάγεται από το 1980 μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι υπό τον πρόεδρο της Αδελφότητάς τους «Παναγία η Παμμακάριστος», Άρχοντα Ορφανοτρόφο Γεράσιμο Φωκά, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Gallery