30 Ιούνιος 2019, 21:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2019, 21:45

Βέλγιο: Ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  • Βέλγιο: Ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
    (Φωτ. αρχείου: EPA / John Thys / Pool)

Στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αποκλειστικό θέμα της Συνόδου είναι η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπου μέχρι τώρα δεν κατορθώθηκε η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες συνθέσεις.

Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να δώσουν τέλος στη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις πέντε ανώτερες θέσεις του μπλοκ.

Τα πρόσωπα αυτά θα αποφασίζουν για τις τύχες περίπου 500 εκατ. Ευρωπαίων. Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαφωνούν όχι μόνο για τα πρόσωπα, αλλά και για τους κανόνες της διαδικασίας, η προθεσμία που έχει οριστεί για την Τρίτη για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταστήσει επείγουσα μια διαδικασία, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διαρκέσει επί μήνες, υποστηρίζουν διπλωμάτες.

Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι έχουν αποξενωθεί από τους πολίτες, οι Ευρωβουλευτές επιχείρησαν να καταλήξουν στους επικρατέστερους υποψηφίους για τα ανώτερα αξιώματα της ΕΕ στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου Κορυφής, πρότεινε να δοθούν οι θέσεις του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου και του επικεφαλής του οργάνου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Ο Τουσκ, ο οποίος είχε συναντήσεις με όλους τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, πρότεινε επίσης η κεντρώα συμμαχία στην Ευρωβουλή, η οποία περιλαμβάνει και το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κεντροαριστερό πολιτικό μπλοκ την προεδρία της Κομισιόν.

Πολλές κυβερνήσεις θέλουν να υπάρχουν ισάριθμες γυναίκες με άνδρες στα αξιώματα αυτά και να αποφύγουν οι θέσεις αυτές να πάνε όλες σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες μέλη.

Ένας συμβιβασμός που συζητιέται πολύ, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς, τον οποίον στηρίζουν πολύ η Γαλλία και η Ισπανία, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά ο Τίμερμανς, ο οποίος είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες του μπλοκ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων. Για τους επενδυτές και τις αγορές η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην ευρωζώνη.

Γυναίκες υποψήφιες για τα μεγάλα πόστα των Βρυξελλών είναι η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Βουλγάρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.