30 Ιούνιος 2019, 19:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2019, 19:21

Μέρκελ: Η επίλυση του Σκοπιανού παράδειγμα για τις διαφορές στην περιοχή

  • Αρνητικό για κορονοϊό το πρώτο τεστ της Μέρκελ
    (Φωτ.: EPA / Adam Berry)

Την επίλυση της διένεξης για το Σκοπιανό ανέδειξε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ως «θετικό παράδειγμα» επίλυσης διαφορών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πόζναν της Πολωνίας την ερχόμενη Παρασκευή. «Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σήμερα ειρηνική.

«Υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων, προκειμένου όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ», τόνισε.

Ο δρόμος «είναι ακόμη δύσβατος», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, ενώ επισήμανε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν και θετικά παραδείγματα. «Ένα θετικό παράδειγμα είναι η επίλυση της διένεξης για το όνομα της χώρας που τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε χρόνια και με το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατέστη δυνατό να επιλυθεί, ώστε τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου». Αναφερόμενη στην ατζέντα της Συνόδου, η οποία πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, η καγκελάριος σημείωσε την κατασκευή έργων υποδομής, για την οποία, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους. «Θα πρέπει να στηρίξουμε τη διαδικασία της κατασκευής οδών και σιδηροδρομικών γραμμών διασύνδεσης, διότι γνωρίζουμε πως όταν οι άνθρωποι συνδέονται με υποδομές, επισκέπτονται ο ένας τον άλλον συχνότερα».

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία για το Εργαστήριο Νεολαίας που ιδρύθηκε για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για την ανάγκη ακόμη στενότερης συνεργασίας των επιστημονικών Ακαδημιών των χωρών της περιοχής. «Θα ακούσουμε βεβαίως και την κριτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, το πού θέλουν να γίνει περισσότερη δουλειά», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το πώς μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις επιθυμίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών της περιοχής, άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Το πρωί της Παρασκευής η συνεδρίαση θα ασχοληθεί με τα θέματα έργων υποδομής και οικονομικής πολιτικής, ενώ το απόγευμα η Άνγκελα Μέρκελ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.