30 Ιούνιος 2019, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2019, 00:43

«Ήταν μια πολύ ιστορική μέρα»: Οι ατάκες του Τραμπ για τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

  • «Ήταν μια πολύ ιστορική μέρα»: Οι ατάκες του Τραμπ για τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
    (Φωτ.: EPA / Yonhap)

Ήταν μια ιστορική στιγμή. Ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας. Αλλά μέχρι και μία ώρα προτού συμβεί αυτό, επικρατούσε αβεβαιότητα για το αν τελικά θα γραφόταν ιστορία. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες ατάκες από το βιαστικά οργανωμένο «τρίτο ραντεβού» του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που επρόκειτο να είναι ένας σύντομος χαιρετισμός, αλλά τελικά προέκυψε κάτι κάπως πιο ουσιαστικό.

Προσπαθώντας να περιγράψει τις επερχόμενες συνομιλίες, ο Τραμπ είπε: «Αυτό που θα συμβεί είναι ότι τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες οι ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για να δουν αν μπορούν ή όχι να κάνουν κάτι. Πολύ πράγμα. Αρκετά πολύπλοκο, αλλά όχι όσο πολύπλοκο θεωρεί ο κόσμος».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, από την πλευρά του, μίλησε για ραντεβού-έκπληξη: «Κάποιοι θεωρούν ότι η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη μέσω των επιστολών που μου έχετε στείλει, αλλά εγώ ο ίδιος εξεπλάγην όταν χθες το πρωί μου εκφράσατε την επιθυμία να συναντηθούμε εδώ». Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε και για τις επιπτώσεις πιθανής μη εμφάνισης του Κιμ: «Γνωρίζοντας τον Τύπο όπως τον ξέρω εγώ, αν είχε αποφασίσει να μην έρθει, θα τα είχατε βάλει με εμένα». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα fake news, λέγοντας για τον Κιμ Γιουνγκ Ουν ότι «δεν δίνει συνεντεύξεις Τύπου, σε περίπτωση που δεν το έχετε ακούσει».

Η είδηση για την επικείμενη ιστορική συνάντηση προκάλεσε και το σχόλιο του προέδρου της Ν. Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος είπε: «Διαβάζοντας την ανάρτηση στο Τwitter ένιωσα ότι ένα λουλούδι ελπίδας ανθίζει στην Κορεατική Χερσόνησο». Ο Τραμπ μίλησε επίσης για την παράξενη φιλία του με τον Κιμ, λέγοντας: «Για κάποιον λόγο έχουμε μια κάποια χημεία», αλλά και ότι το γεγονός ότι πάτησε στο βορειοκορεατικό έδαφος ήταν για εκείνον μεγάλη τιμή. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας από την πλευρά του είπε για τη σχέση τους: «Αν δεν είχα αυτή τη φοβερή σχέση μαζί σας δεν νομίζω ότι αυτή η συνάντηση θα γινόταν δυνατή μέσα σε μόλις μία ημέρα».

Τη δική της ατάκα είπε και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ Ιβάνκα, η οποία όταν ρωτήθηκε πώς της φάνηκε η Βόρεια Κορέα είπε «σουρεαλιστική». Σε ό,τι αφορά την ιστορική επίσκεψή του στη Β. Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Ήταν μια φανταστική ημέρα. Ήταν μια πολύ θρυλική, πολύ ιστορική ημέρα». Πάντως, τη δική του αγωνία βίωνε κάποιος δημοσιογράφος αγνώστων στοιχείων, ο οποίος την ώρα που βορειοκορεάτες φωτογράφοι προσπαθούσαν αγωνιωδώς να απαθανατίσουν την ιστορική στιγμή, ακούστηκε να εκφράζει έντονα την απόγνωσή του φωνάζοντας «πάρτε τους φωτογράφους από τη μέση»!

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.