29 Ιούνιος 2019, 22:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2019, 22:18

Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον ιδρυτή της Απόστολο Παύλο στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου

  • Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον ιδρυτή της Απόστολο Παύλο στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου
    (Φωτ.: Χρήστος Μπόνης)

Στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου τίμησε το απόγευμα η Εκκλησία της Ελλάδος τον Απόστολο των Εθνών Παύλο σε ανάμνηση του κηρύγματός του προς τους Αθηναίους. Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν συνοδικοί μητροπολίτες και άλλοι αρχιερείς, υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, κληρικοί και λαϊκοί.

Κατά τον Εσπερινό μίλησε ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τελετάρχης ήταν ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών. Ο π. Γρηγόριος μίλησε για την προσφορά, αλλά και για το λόγο του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, καθώς και για την απογοήτευση που αισθάνθηκε από την περιφρόνηση που δέχτηκε. Αναφέρθηκε στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους με τις οποίες αγκάλιαζε τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

Το πρωί, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τίμησε τη μνήμη του Αποστόλου Παύλου με θρησκευτική λαμπρότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου της οδού Ψαρών, στην Αθήνα, ενώ συλλειτούργησαν συνοδικοί μητροπολίτες.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, τον θείο λόγο κήρυξε ο συνοδικός μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η μνήμη των Αγίων Αποστόλων μας δίδει την ευκαιρία ακόμα να εκτιμήσουμε την ανεκτίμητη προσφορά τους στον κόσμο. Διότι το κήρυγμα και το έργο των Αποστόλων ανεμόρφωσαν την οικουμένη, οδήγησαν τους λαούς που βρίσκονταν "εν χώρα και εν σκιά θανάτου" στο φως της θεογνωσίας, έθεσαν τα θεμέλια του πολιτισμού, μετέβαλαν τις χώρες της ειδωλολατρίας, στις οποίες φύτρωναν μόνον αγκάθια, σε τόπους χλοερούς και κήπους, όπου τα άνθη της αρετής και της αγιότητος στόλισαν με την ομορφιά τους και σκόρπισαν τη θαυμάσια ευωδία τους. Έγιναν οι στύλοι της Εκκλησίας, ταυτόχρονα δε και τα θεμέλια του τείχους της επουρανίου πόλεως. Όλα αυτά ασφαλώς τα πνευματικά επιτεύγματα δεν έγιναν με τις ικανότητες και τα μέσα τα κοσμικά. Η ομάδα των αγίων αποστόλων στην πλειοψηφία της ήταν κατ' άνθρωπον αγράμματοι ψαράδες, στερούμενοι την κατά κόσμον σοφίαν και δύναμιν».

  • Πηγή: ecclesia.gr / Μάκης Αδαμόπουλος.