29 Ιούνιος 2019, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2019, 21:03

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πλέει προς Καρπασία

  • Το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ 2
    Το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Στο μικροσκόπιο των κυπριακών Aρχών έχει τεθεί το πλοίο υποστήριξης «Vos Thalassa», το οποίο αναχώρησε το μεσημέρι από το λιμάνι της Αττάλειας με προορισμό το σημείο όπου θα προχωρήσει σε γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz», αναφέρει ο Φιλελεύθερος στην ηλεκτρονική του έκδοση.

To «Vos Thalassa» ήταν σε άλλη τουρκική γεώτρηση, σε ρηχά νερά, κοντά στον κόλπο της Μερσίνας, ενώ τη Δευτέρα μετακινήθηκε στις εγκαταστάσεις υποστήριξης των γεωτρήσεων στο λιμάνι της Αττάλειας. Εφόσον εμπλακεί σε παράνομες δρασηριότητες του «Γιαβούζ», μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε νομικά αποτρεπτικά μέτρα, αφού πρόκειται για πλοίο υπό ιταλική σημαία που ανήκει στην ολλανδική εταιρεία «Vroon». H «Vroon», αυτήν την περίοδο, διαθέτει εννέα από τα πλοία της για υποστήριξη των εργασιών ανάπτυξης του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ» και πολλά από αυτά έχουν σαν βάση τους το λιμάνι της Λεμεσού.

Οσον αφορά το «Γιαβούζ», από το πρωί του Σαββάτου (29/6) έχει βάλει πλώρη για το σημείο του στόχου «Karpaz-1» με σκοπό παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει το philenews.com, και προσθέτει ότι το τουρκικό πλοίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή της Καρπασίας το μεσημέρι της Κυριακής. Η Τουρκία θα εκδώσει παράνομη Navtex για το σημείο της γεώτρησης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.