29 Ιούνιος 2019, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2019, 17:13

Ένας στους δέκα ανθρώπους έχει στη ζωή του κάποια επιθανάτια εμπειρία

  • Ένας στους δέκα ανθρώπους έχει στη ζωή του κάποια επιθανάτια εμπειρία
    (Φωτ.: pixabay.com)

Περίπου το 10% των ανθρώπων στον κόσμο έχει βιώσει κάποια επιθανάτια εμπειρία, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Δανούς και Νορβηγούς επιστήμονες. Οι εμπειρίες αυτές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, όπως την αίσθηση ότι πετάει κανείς πάνω από το σώμα του, την ακρόαση φωνών ανθρώπων (ή αγγέλων), τη διαστρέβλωση του χρόνου, διάφορα μυστικιστικά αισθήματα, την ύπαρξη φωτός στο βάθος κάποιου τούνελ κ.ά.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.035 ανθρώπους σε 35 χώρες, από τους οποίους οι 289 ανέφεραν κάποια επιθανάτια εμπειρία.

Μάλιστα, οι 106 από αυτούς κρίθηκε ότι όντως πληρούσαν τα κριτήρια αξιοπιστίας της εμπειρίας ως επιθανάτιας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Ντάνιελ Κοντζίλα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μέχρι σήμερα επικρατούσε η εντύπωση ότι τέτοιες εμπειρίες είναι σχετικά σπάνιες. Ωστόσο, τελικά πρόκειται για κάτι πολύ πιο κοινό από ό,τι είχε υποτεθεί, καθώς προηγούμενες μικρότερες μελέτες είχαν βρει χαμηλότερα ποσοστά επιθανάτιων εμπειριών (8% στην Αυστραλία και 4% στη Γερμανία).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 5ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Όσλο και σύμφωνα με αυτά αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν περίεργες σωματικές και πνευματικές εμπειρίες στη διάρκεια απειλητικών για τη ζωή τους γεγονότων, όπως ένα έμφραγμα, ένα τροχαίο, μια φονική μάχη ή ένας παρ' ολίγον πνιγμός.

Ορισμένοι νιώθουν ότι πέθαναν και ξαναγύρισαν στη ζωή, έχοντας στο μεταξύ πάρει μια «γεύση» του τι υπάρχει μετά το σύνορο της φυσικής ζωής. Κάποιες γυναίκες είχαν εξωσωματικές εμπειρίες στη διάρκεια του τοκετού, όπως μια 37χρονη που δήλωσε: «Ένιωσα σαν να πέθανα και πήγα στον παράδεισο. Άκουσα φωνές και ήμουν βέβαιη ότι δεν θα επέστρεφα στη ζωή μου. Ήταν κάτι παράξενο, δεν μπορούσα να ελέγξω το σώμα μου».

«Το κεντρικό μας εύρημα είναι ότι επιβεβαιώσαμε τη σχέση ανάμεσα στις επιθανάτιες εμπειρίες με μια διαταραχή του ύπνου», δήλωσε ο δρ Κοντζίλα. Κατά τη διαταραχή αυτή, οι άνθρωποι ίσως νιώσουν μια πρόσκαιρη παράλυση και παράλληλα να ονειρεύονται ενώ είναι ξύπνιοι, έχοντας παραισθήσεις.

Η διαταραχή αυτή λέγεται και «εισβολή» του ύπνου REM (ταχεία κίνηση ματιών που προδίδει ότι κάποιος ονειρεύεται), όσο ακόμη κανείς είναι ξύπνιος. Η διαταραχή είναι πιθανότερο να συμβεί σε όσους έχουν υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα επιθανάτιων εμπειριών Greyson (47%), σε σχέση με όσους έχουν χαμηλό «σκορ» (26%) και ακόμη πιθανότερο σε σχέση με όσους δεν έχουν καθόλου επιθανάτιες εμπειρίες (14%).

Επίσης, το 55% των συμμετεχόντων συσχέτισε την επιθανάτια εμπειρία με κάποιο απειλητικό για τη ζωή γεγονός, ενώ το 45% όχι. Σχεδόν εννέα στους δέκα (87%) που είχαν κάποια επιθανάτια εμπειρία, είχαν επίσης μια αφύσικη αίσθηση ροής του χρόνου, ενώ δύο στους τρεις (65%) ένιωθαν οι σκέψεις τους να κυλάνε εξαιρετικά γρήγορα. Ακόμη, το 53% ένιωσε να αποχωρίζεται το σώμα του, ενώ πολλοί ένιωθαν μια απόλυτη γαλήνη και άλλοι κάποιες παρουσίες γύρω τους (αγγελικές ή δαιμονικές), ενώ αισθάνονταν ανίκανοι να κινηθούν.

Πάντως, από όσους ανέφεραν κάποια επιθανάτια εμπειρία, μόνο το 27% είπε ότι ήταν ευχάριστη. Το 73% δήλωσε ότι αυτή ήταν δυσάρεστη, ποσοστό υψηλότερο του αναμενομένου, το οποίο όμως μειώνεται για όσους βαθμολογούνται πιο ψηλά στην Κλίμακα Επιθανάτιων Εμπειριών Greyson, που αξιολογεί μέσω ερωτηματολογίου 16 σχετικά συμπτώματα για να βγάλει ένα «σκορ» σχετικά με την αξιοπιστία και την ένταση της εμπειρίας. Άνθρωποι με «σκορ» πάνω από 7 στην κλίμακα Greyson (επιβεβαιωμένη επιθανάτια εμπειρία) ανέφεραν σε ποσοστό 53% ότι αυτή ήταν ευχάριστη και μόνο το 14% ότι ήταν δυσάρεστη.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.