28 Ιούνιος 2019, 20:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2019, 20:08

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Ούτε φέτος θα γίνει λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο

  • Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Ούτε φέτος θα γίνει λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο
    Εικόνα από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Εξανεμίστηκαν και οι λίγες ελπίδες, που υπήρχαν μετά το άνοιγμα τμήματος της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας, να πραγματοποιηθεί φέτος τον Δεκαπενταύγουστο Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο ιερό σύμβολο, επί αιώνες, του ποντιακού ελληνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ύστερα από επίσημη ενημέρωση που έγινε προσωπικά στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τα εκτεταμένα σωστικά και αναστηλωτικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας των εκατοντάδων προσκυνητών στους χώρους του Μοναστηριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μοναστήρι και να ενημερωθεί πρώτος από τους αρμοδίους για την πορεία των αναστηλωτικών εργασιών και τις σημαντικές και ποικίλες σωστικές παρεμβάσεις που εκτελούνται σε αυτό, κατά τη διάρκεια ειδικής ξενάγησής του, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Παναγιώτατος και η Μητέρα Εκκλησία «εύχονται και ευελπιστούν σύντομα να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα υπό εξέλιξη έργα και να τελεστεί και πάλι Θεία Λειτουργία στο μέγα τούτο σέβασμα του Γένους μας».

Θυμίζουμε ότι πριν από έναν μήνα περίπου, στις 25 Μαΐου, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια που παρέμεινε κλειστή για το κοινό, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νομού Τραπεζούντας και ιερό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, άνοιξε και πάλι τις πύλες της, έστω και σε ένα τμήμα της. Μάλιστα, οι τουρκικές Αρχές είχαν διοργανώσει μια μεγάλη τελετή εγκαινίων παρουσία, μεταξύ άλλων επισήμων, του υφυπουργού Τουρισμού, του νομάρχη και του δημάρχου Τραπέζουντας.

Για την ώρα, το μνημείο έχει ανοίξει μέχρι το προαύλιο, μετά και την απομάκρυνση και τη στερέωση όλων των επικίνδυνων βράχων. Οι υπόλοιπες εργασίες, που αφορούν και το καθολικό του μοναστηριού, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.