28 Ιούνιος 2019, 17:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2019, 17:36

Ξήλωσαν δύο κυκλώματα που έκλεβαν από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα και έκαναν διαρρήξεις ΑΤΜ

  • Ξήλωσαν δύο κυκλώματα που έκλεβαν από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα και έκαναν διαρρήξεις ΑΤΜ
    (Φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Την εξάρθρωση δύο αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων διέπρατταν συστηματικά κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και διαρρήξεις ΑΤΜ τραπεζών με εκρηκτικά στην Αττική και την επαρχία, με τη χρήση κλεμμένων ΙΧ αυτοκινήτων, κατέφερε η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχου Γεώργου Κανέλλου και του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρου Χρονόπουλου, πρόκειται για δύο διαφορετικά κυκλώματα, κάθε ένα από τα οποία δρούσε ανεξάρτητα από το άλλο. Ωστόσο, βρίσκονταν όμως σε συνεννόηση αναφορικά με τη δραστηριότητά τους και χτυπούσαν ταυτόχρονα σε εκ διαμέτρου αντίθετες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα, διανύοντας πολλές φορές πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση, που χειρίστηκε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενης από δύο ομάδες, που διέπρατταν συστηματικά κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της ΕΚΑΜ και της ΔΑ Μαγνησίας σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών και στη Σκιάθο, κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργήθηκαν επτά έρευνες σε οικίες και δύο σε καταστήματα, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης. Επιπλέον συνελήφθη ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι δύο σπείρες, αρχικά επέλεγαν και σχεδίαζαν την περιοχή και το χρόνο που θα «χτυπήσουν». Συγκεκριμένα, Σαββατοκύριακα και αργίες μετέβαιναν, ανά εγκληματική ομάδα, και κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, στην περιφέρεια με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών σε περιοχές όπως η Γιάλοβα, το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία Άννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα.

Τις καθημερινές, η πρώτη ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε εύπορα προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Αγία Παρασκευή, και η Γλυφάδα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων. Η δεύτερη ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Κολωνάκι και στην Πλατεία Συντάγματος και ομοίως διέπραττε κλοπές, στοχοποιώντας πολυτελή και εταιρικά αυτοκίνητα. Οι διαρρήξεις των οχημάτων γίνονταν κυρίως με χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ) αλλά και με παραβίαση της κλειδαριάς ή με θραύση τζαμιού. 

Από το εσωτερικό των αυτοκινήτων αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.

Σημειώνεται ότι η κάθε ομάδα είχε συγκεκριμένο «συνεργαζόμενο» κλεπταποδόχο, στον οποίο και παρέδιδαν τη λεία τους, έναντι καταβολής χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο στη συνέχεια μοιράζονταν. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 79 περιπτώσεις κλοπών, με την αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ για κάθε σπείρα. Από το πλήθος των ανευρεθέντων και κατασχεθέντων κλοπιμαίων θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή τους και σε άλλες όμοιες περιπτώσεις κλοπών. Κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, αποσκευών και πορτοφολιών, δεκάδες διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης διαφόρων κρατών, τηλεκοντρόλ, διαρρηκτικά εργαλεία και το χρηματικό ποσό των 21.660 ευρώ.

Η δεύτερη υπόθεση, που χειρίστηκε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις ΑΤΜ με χρήση εκρηκτικών, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια. Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (27-6-2019) αστυνομική επιχείρηση σε Νίκαια, Ασπρόπυργο και Πόρτο Ράφτη, κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργήθηκαν έξι έρευνες σε οικίες, μία σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και μία σε δασική περιοχή κατά την οποία συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης. Επίσης ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο επιπλέον μέλη της οργάνωσης.

Όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους ως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες. Φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία θα μετέβαιναν στον «στόχο», είτε αφαιρώντας οχήματα και παραποιώντας τα χαρακτηριστικά τους είτε χρησιμοποιώντας οχήματα «καθαρά», ιδιοκτησίας συγγενικών τους προσώπων. Ως προς τον τρόπο δράσης, επέλεγαν ΑΤΜ σε απομακρυσμένα σημεία και σε χώρους που δεν ήταν εγκατεστημένα κλειστά συστήματα εικονοσκόπισης, διενεργούσαν «αυτοψία» στην ευρύτερη περιοχή, σχεδίαζαν διαδρομές διαφυγής και μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες που η κίνηση είναι μειωμένη.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι διέθεταν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν πέντε διαρρήξεις και δύο απόπειρες σε ΑΤΜ και τέσσερις κλοπές οχημάτων, με τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο σακίδιο που περιείχε μεταξύ άλλων τρία μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι, έτοιμα για χρήση. Κατασχέθηκαν επίσης τρία αυτοκίνητα και τρεις μοτοσυκλέτες, φυσίγγια, μικροποσότητα κάνναβης και κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος των συλληφθέντων της πρώτης υπόθεσης σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορία, των διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και της υπόθαλψης εγκληματία. Σε βάρος των συλληφθέντων της δεύτερης υπόθεσης σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.