28 Ιούνιος 2019, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2019, 14:32

Καύσωνας στην Ευρώπη: Στην Ισπανία το πρώτο θύμα της ζέστης

  • Καύσωνας στην Ευρώπη: Στην Ισπανία το πρώτο θύμα της ζέστης
    Νεαρά κορίτσια δροσίζονται σε σιντριβάνι στην καρδιά του Μιλάνου, στην Ιταλία όπου η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 36 βαθμούς Κελσίου (φωτ.: EPA / Daniel Dal Zennaro)

Μόλις 17 ετών ήταν το πρώτο θύμα του καύσωνα που έχει χτυπήσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών. Το θύμα έκανε αγροτικές εργασίες στην Ανδαλουσία της Ισπανίας και πέθανε από θερμοπληξία.

Οι 34 από τις 50 επαρχίες της Ισπανίας βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Στην Καταλονία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πύρινο μέτωπο που έχει κατακάψει τουλάχιστον 65.000 στρέμματα. Στην περιοχή επιχειρούν περισσότεροι από 400 πυροσβέστες, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Μικέλ Μπουχ έχει προειδοποιήσει ότι σήμερα είναι «το απόγειο του κύματος καύσωνα» με θερμοκρασίες άνω των 40°C, συμβουλεύοντας τον πληθυσμό να αυξήσει στο μέγιστο τα προληπτικά μέτρα.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία προβλέπεται ότι η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 45°C, τιμές που δεν έχουν ποτέ καταγραφεί στη γαλλική επικράτεια, εάν εξαιρέσει κανείς τα υπερπόντια εδάφη. Τέσσερις περιοχές της νότιας Γαλλίας έχουν τεθεί σήμερα σε «κόκκινο» συναγερμό, που σημαίνει κινητοποίηση των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων και αυξημένα μέτρα προστασίας για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Στη Γαλλία, ένα παιδί 6 ετών από τη Συρία τραυματίστηκε σοβαρά αφού χτυπήθηκε από πίδακα που προκάλεσε το άνοιγμα πυροσβεστικού κρουνού. 

Προειδοποιώντας ότι αυτά τα επεισόδια καύσωνα θα επαναλαμβάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Τόκιο ότι είναι αναγκαία η προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της. «Οφείλουμε να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο εργασίας μας...να χτίζουμε διαφορετικά...».

Χθες καταρρίφθηκε σειρά ρεκόρ θερμοκρασιών στην Ευρώπη. Ο υδράργυρος έδειξε 38,9°C στην Τσεχία, 38,6°C στην Γερμανία, 38,2°C στη Πολωνία, 43,5°C στη νότια Γαλλία. Στη βόρεια Ιταλία αναμένονται σήμερα υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι 40°C στο Πιεμόντε, 39°C στην Γένοβα και στην Τοσκάνη.