28 Ιούνιος 2019, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2019, 12:12

Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς στην παρέλαση της 21ης Ιουνίου με ποντιακές φορεσιές

  • Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς στην παρέλαση της 21ης Ιουνίου με ποντιακές φορεσιές
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Την επέτειο απελευθέρωσης του Κιλκίς, στις 21 Ιουνίου 1913, τίμησε η Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», συμμετέχοντας στην καθιερωμένη παρέλαση που διοργανώνει κάθε χρόνο η αντιπεριφέρεια.

Τη φετινή συμμετοχή του το σωματείο την αφιέρωσε στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, διατρανώνοντας το αίτημα για διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος.

Τα ποντιακά σωματεία του νομού, ανάμεσα τους και οι «Αργοναύτες», παρέλασαν με τις ποντιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους προς τιμήν των αγωνιστών που θυσιάστηκαν.

Με την εμφάνιση των «Αργοναυτών» στη φετινή παρέλαση τιμήθηκε και ο θεσμός της οικογένειας. «Τη φετινή μας παρέλαση την αφιερώσαμε στη βάση όλου του πολιτισμού μας, την οικογένεια. Εκεί που η νέα ποντιακή ψυχή ενσαρκώνεται, στηρίζεται στα πρώτα της βήματα από το χέρι της Πόντιας μάνας, αντλεί το πρότυπο της αξιοσύνης και της εργατικότητας από τον πάντα δίπλα της, σταθερό σαν βράχο πατέρα, και μαθαίνει να αγαπά και να σέβεται τις αξίες που συνθέτουν τον Έλληνα και Πόντιο. Συμβολικά, λοιπόν, κλείσαμε την παρέλαση των ποντιακών σωματείων του Κιλκίς με την εικόνα της ποντιακής οικογένειας που μέσα στους αιώνες "ανθεί και φέρει κι άλλο"» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου που συνυπογράφουν ο πρόεδρος Αθανάσιος Λαβασάς και η γενική γραμματέας Λένα Σαββίδου.