28 Ιούνιος 2019, 17:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2019, 16:41

Θεσσαλονίκη: Λειτουργούν 20 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας

  • Θεσσαλονίκη: Λειτουργούν 20 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Pixel / Μπαρμπαρούσης Σωτήρης)

Είκοσι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στην οποία υπάγεται και η περιοχή της Νικόπολης, όπου τον Δεκέμβριο του 2017 εγκαινιάστηκε η πρώτη ΤΟΜΥ πανελλαδικά. Ο απολογισμός της λειτουργίας των ΤΟΜΥ της 3ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην 1η ΤΟΜΥ Νικόπολης. Όπως ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γιώργος Κίρκος, ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 33 ΤΟΜΥ μέχρι το 2021, στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.

Ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία 20, από τις οποίες οι 11 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (θα λειτουργήσουν άλλες έξι) και από τις υπόλοιπες οι δύο στην Κατερίνη, δύο στη Βέροια, δύο στα Γιαννιτσά, δύο στην Κοζάνη και μία στην Πτολεμαΐδα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πολίτες καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς και τελευταία και σε επισκέπτες υγείας. Ο Γ. Κίρκος επισήμανε ακόμη ότι προχωρά η δημιουργία φορέα εργαστηριακών και μικροβιολογικών εξετάσεων, που θα λειτουργεί στην Πύλη Αξιού και ο εξοπλισμός του θα γίνει με κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, τόνισε ότι είναι υποχρέωση της ΥΠΕ να κάνει Κέντρο Υγείας το τοπικό ιατρείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ για το Κέντρο Υγείας Νεάπολης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας νέος χώρος, ο οποίος θα εξοπλιστεί εργαστηριακά και απεικονιστικά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης είπε ότι στις τέσσερις ΤΟΜΥ που λειτουργούν στην περιοχή του δήμου του έχουν εγγραφεί 30.000 πολίτες και τουλάχιστον 5.000 παιδιά. Την εκδήλωση χαιρέτησε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση για την επανασύσταση της δημόσιας Υγείας, αλλά και για τον σχεδιασμό της δημιουργίας του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Υπενθύμισε δε, ότι το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προβλέπει τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία οι 127 από αυτές. Κάνοντας τον απολογισμό της λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ Νικόπολης, ο συντονιστής της, γενικός γιατρός Γιώργος Μαυρόπετρος, ανέφερε ότι έχουν εγγραφεί 8.150 πολίτες, εκ των οποίων οι 6.780 είναι ενήλικες και τα 1.379 παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων σε γιατρούς ανήλθε σε 21.454 (18.359 ενήλικες και 3.095 παιδιά). Επίσης, πραγματοποιήθηκαν άλλες 2.885 επισκέψεις στους άλλους επαγγελματίες υγείας της ΤΟΜΥ (κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας και νοσηλευτές).Το 54% των επισκέψεων αφορούσαν προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.