27 Ιούνιος 2019, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2019, 21:46

Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους για τον νέο δήμαρχο

  • Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους για τον νέο δήμαρχο
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης για… δεύτερη φορά. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να υποδεχθούν στην ορκωμοσία του τον νέο δήμαρχο, ο οποίος μετά την ανάκτηση της εντολής του από δικαστήριο του Καγκλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη, έφτασε στο δημαρχείο για την τελετή παράδοσης. «Μαζί αποκαταστήσαμε τη βλάβη που προκλήθηκε στη δημοκρατία», είπε ανεβασμένος σε ένα λεωφορείο στους χιλιάδες ανθρώπους που μαζεύτηκαν να τον χαιρετήσουν.

«Ο λαός της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε την πίστη του στην Τουρκική Δημοκρατία και στη δημοκρατία», είπε. «Σας αγαπώ όλους», φώναξε στο πλήθος.

Το τοπικό εκλογικό συμβούλιο της τουρκικής μεγαλούπολης των σχεδόν 16 εκατ. κατοίκων έδωσε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες την επίσημη εντολή στον υποψήφιο του CHP. Η εκλογική αρχή επικύρωσε τα αποτελέσματα των νέων δημοτικών εκλογών την Τρίτη.

Ο 49χρονος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που επέφερε πλήγμα στον πρόεδρο Ερντογάν, επικράτησε για δεύτερη φορά στις νέες δημοτικές εκλογές της τουρκικής οικονομικής πρωτεύουσας έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ από το κυβερνών AKP του Ερντογάν.


(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Στην πρώτη ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε έπειτα από αίτημα του Ερντογάν και απόφαση της Ανωτάτης Εκλογικής Επιτροπής, ο νέος δήμαρχος είχε νικήσει με διαφοράς 13.000 ψήφους του 63χρονου Γιλντιρίμ, ενώ πριν τέσσερις μέρες με 806.415 ψήφους διαφορά, λαμβάνοντας το 54,21% των ψήφων, έναντι 44,99% του αντιπάλου του, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των νέων δημοτικών εκλογών της Κυριακής.

Το τοπικό εκλογικό συμβούλιο της τουρκικής μεγαλούπολης των σχεδόν 16 εκατομμυρίων κατοίκων έδωσε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες την επίσημη εντολή δημάρχου στον υποψήφιο του CHP. Αναμένεται αργότερα σήμερα στο δημαρχείο να εκφωνήσει ομιλία στην τελετή παράδοσης παραλαβής. «Η απόφαση του λαού της Κωνσταντινούπολης είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη», δήλωσε την Τρίτη ο Ερντογάν σε συνάντηση βουλευτών ΑΚΡ, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για το αποτέλεσμα των εκλογών.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.