26 Ιούνιος 2019, 22:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 19:38

Έρευνα: Τα ρομπότ θα πάρουν τη θέση 20 εκατ. εργαζομένων στη βιομηχανία

  • Έρευνα: Τα ρομπότ θα πάρουν τη θέση 20 εκατ. εργαζομένων στη βιομηχανία
    (Φωτ.: EPA / Franck Robichon)

Έως και 20 εκατ. εργαζόμενους μπορεί να αντικαταστήσουν τα ρομπότ στη βιομηχανία μέχρι το 2030 παγκοσμίως, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα από το βρετανικό γραφείο Oxford Economics, που αναφέρει ότι θα επηρεαστούν περισσότερο οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα. Μάλιστα, η έρευνα τονίζει ότι αυτό θα γίνει με τρόπο πολύ άνισο, από τη μια χώρα στην άλλη ή στο εσωτερικό της ίδιας χώρας.

Τα ρομπότ πήραν τη θέση εκατομμυρίων ανθρώπων στη βιομηχανία και προωθούνται στις υπηρεσίες, χάρη στις προόδους στην οπτική ανάλυση, στη φωνητική αναγνώριση ή στην αυτόματη μάθηση, δηλαδή στην ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν.

Την ίδια στιγμή, επανεμφανίζεται η δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά και για τους κινδύνους για την εργασία που αντιπροσωπεύουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τα φαγητά που ετοιμάζονται από ρομπότ ή ακόμη η παρουσία ρομποτικών συστημάτων παντού, όπως στα εργοστάσια και στα κέντρα διοικητικής μέριμνας.

Σύμφωνα με ειδικούς, αν η αυτοματοποίηση γενικά έχει συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας από αυτές που καταστρέφονται, παράλληλα προκάλεσε ένα ρήγμα ανάμεσα στις εργασίες υψηλότερης και χαμηλότερης εξειδίκευσης, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους στον δρόμο. Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν πως το παρόν κύμα «ρομποτοποίησης» αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας τόσες θέσεις εργασίας όσες καταργεί.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 5 τρισ. δολάρια έως το 2030, λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας εξαιτίας της ρομποτοποίησης. Εξάλλου, σημειώνουν πως οι δουλειές «που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις θα επηρεαστούν πιο πολύ», καθώς και πολύ βραχυπρόθεσμα οι θέσεις εργασίας στα κέντρα διοικητικής μέριμνας.

Αντίθετα, οι δουλειές που απαιτούν «ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα ή κοινωνική ευφυΐα είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να εκτελούνται από τους ανθρώπους «για δεκαετίες ακόμη», ενώ «τα ρομπότ θα έχουν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στο εμπόριο, στην υγεία, στα ξενοδοχεία και στον τομέα της εστίασης, στις μεταφορές, αλλά και στον τομέα των κατασκευών και στη γεωργία».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ.