26 Ιούνιος 2019, 19:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 18:52

Ρωσία: Οι πρώτοι S-400 στην Τουρκία εντός του Ιουλίου

  • Άγκυρα: Γιατί μπορεί να καθυστερήσει η παράδοση δεύτερης παρτίδας S-400
    (Φωτ.: en.wikipedia.org/wiki)

Η αποστολή των πρώτων συστοιχιών των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία θα ξεκινήσει τον μήνα Ιούλιο, καθώς είναι σε βαθμό ετοιμότητας 99%, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του οργανισμού «Rosoboronexport» Αλεξάντερ Μιχέεφ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία για την παράδοσή τους υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και πως αυτό που μελετάται είναι η υλικοτεχνική υποστήριξη.

Όπως δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του πως η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 όχι μόνο θα βάλει τέλος στον ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αλλά θα βλάψει επίσης την τουρκική οικονομία, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που θα επακολουθήσουν.

«Ο υπουργός ήταν για μια ακόμη φορά πολύ κατηγορηματικός ότι η Τουρκία δεν θα έχει και τους S-400 και τα F-35. Και αν δεχτούν τους S-400, θα πρέπει να δεχτούν και τις συνέπειες, όχι μόνο στο πρόγραμμα του F-35, αλλά και στην οικονομική κατάστασή τους», δήλωσε μετά τη συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εξάλλου, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ ανακοίνωσε οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση στις 28 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, που θα πραγματοποιηθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Η συνάντηση ενδέχεται να κρατήσει περίπου μία ώρα.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.