26 Ιούνιος 2019, 18:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 16:44

Πανελλήνιες 2019: Τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές στο μηχανογραφικό

  • Πανελλήνιες 2019: Τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές στο μηχανογραφικό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Αγωνία (σχεδόν) τέλος για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες. Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες – η ανάρτηση θα γίνει τόσο στα σχολεία όσο και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου (results.it.minedu.gov.gr).

Μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογίων σειρά έχει το μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί έως τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Φέτος υπάρχουν πολλά νέα τμήματα στο μηχανογραφικό, γεγονός που δυσκολεύει τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, καθώς δεν είναι βέβαιο εάν οι υποψήφιοι θα τα προτιμήσουν. Μια πιο σαφής εικόνα για το πού θα κινηθούν οι βάσεις αναμένεται να υπάρξει μόλις ανακοινωθούν και τα στατιστικά των επιδόσεων των μαθητών σε όλα τα μαθήματα.

Πού πρέπει να δοθεί προσοχή κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού:

  • Τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή είναι η σειρά προτίμησης των τμημάτων σε συνδυασμό με τα μόρια. Συνεπώς, η αρίθμηση θα πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει την επιθυμία των μαθητών.
  • Υπάρχει η δυνατότητα να δηλωθούν ακόμα και όλα τα τμήματα από το πεδίο (ή τα πεδία). Άρα, οι υποψήφιοι δεν έχουν λόγο να περιορίσουν τις επιλογές τους.
  • Οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να «παρασυρθούν» από τη βαθμολογία τους. Το ότι έχουν συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσουν λίγες σχολές στο μηχανογραφικό. Το ίδιο ισχύει και για όσους συγκεντρώσουν λίγα μόρια. Ζητούμενο είναι να διασφαλίσουν ότι έχουν φτιάξει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.
  • Ένα ακόμα «κλασικό» λάθος είναι ότι οι υποψήφιοι δηλώνουν τμήματα που στην πραγματικότητα δεν θέλουν μόνο και μόνο επειδή οι επιδόσεις τους ήταν καλύτερες απ’ ό,τι περίμεναν.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τα μηχανογραφικά όσων συμμετείχαν στις Πανελλήνιες του 2019 και του 2018 (4 επιστημονικά πεδία).
Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τα μηχανογραφικά όσων συμμετείχαν στις Πανελλήνιες του 2017 (5 επιστημονικά πεδία).