26 Ιούνιος 2019, 15:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 14:57

Ρωσία προς NATO: Θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικά μέτρα εάν κινδυνεύσουμε

  • Ρωσία-ΗΠΑ και η συμφωνία START
    Ο υφΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ (φωτ.: voa)

Έτοιμη για στρατιωτικά αντίμετρα δηλώνει η Ρωσία στην περίπτωση που το NATO πάρει μέτρα εάν η Μόσχα δεν συμμορφωθεί με τη συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF). Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, η Ρωσία θα απαντήσει εάν τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά της.

«Όταν οι απειλές μετουσιωθούν σε πρακτικά βήματα, φυσικά θα αναγκαστούμε να λάβουμε στρατιωτικά αντίμετρα», προειδοποίησε ο Ρώσος υφυπουργός αναφερόμενος στα όσα είπε χθες ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα εξετάσουμε τις αποφάσεις που θα λάβουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ τους επόμενους μήνες. Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε ενδεχόμενο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι βέβαιο ότι θα ευθύνονται για ενδεχόμενες επιπλοκές στην στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ευρώπης και του Ατλαντικού, καθώς συνεχίζουν την πολιτική κατάργησης της INF», κατήγγειλε ο Ριαμπκόφ.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα απαντήσει συντονισμένα, αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με την INF σε διάστημα πέντε εβδομάδων, καταστρέφοντας ένα πυραυλικό σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβιάζει τη Συνθήκη αυτή και επιτρέπει στη Μόσχα να εξαπολύσει αιφνιδιαστικές πυρηνικές επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης. Οι υπουργοί Άμυνας του NATO συζητούν σήμερα τα επόμενα μέτρα που θα λάβουν.