26 Ιούνιος 2019, 14:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 14:22

Γερμανός νεοναζί ομολόγησε τη δολοφονία στελέχους του κόμματος της Μέρκελ

  • Γερμανός νεοναζί ομολόγησε τη δολοφονία στελέχους του κόμματος της Μέρκελ
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Lukas Barth)

Τη δολοφονία του Βάλτερ Λούμπκε, αιρετού αξιωματούχου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Έσση, φέρεται να έχει ομολογήσει ένας Γερμανός νεοναζί, ο οποίος το 1993 είχε καταδικαστεί για επίθεση με εκρηκτικά εναντίον εστίας μεταναστών. Η υπόθεση της δολοφονίας του στελέχους του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ είχε προκαλέσει σοκ στη Γερμανία· οι αποκαλύψεις έγιναν σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ. «Δήλωσε πως έδρασε μόνος» είπε αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο 65χρονος Βάλτερ Λούμπκε, που είχε ταχθεί υπέρ της μετανάστευσης, βρέθηκε νεκρός στις 2 Ιουνίου στην αυλή του σπιτιού του.

Ως δράστης αναγνωρίστηκε ως ο 45χρονος Στέφαν Ερνστ, ο οποίος εδώ και χρόνια βρισκόταν έξω από το «ραντάρ» των υπηρεσιών πληροφοριών. Η σύλληψή του έγινε στα μέσα Ιουνίου και η υπόθεση χαρακτηρίζεται «πολιτική δολοφονία»· παρόλο που ο Γερμανός νεοναζί δηλώνει ότι δεν είχε συνεργούς, η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε ο Χορστ Ζεεχόφερ. Μάλιστα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν περισσότεροι ερευνητές για την παρακολούθηση ακροδεξιών ομάδων, ιδιαιτέρως στο ίντερνετ.

Το 2015 ο Βάλτερ Λούμπκε είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης της Γερμανίδας καγκελαρίου να ανοίξει τις πύλες σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, και μάλιστα είχε καλέσει τους Γερμανούς που δεν συμμερίζονται αυτές τις αξίες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μετά από αυτή τη δήλωση είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του, ενώ μετά τη δολοφονία του υπήρχαν σχόλια μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.