26 Ιούνιος 2019, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 11:36

Πρώτη κατοικία: Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά

  • Πρώτη κατοικία: Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ακόμα και 180.000 νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά δάνεια εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία – από αυτά τα 50.000 δάνεια είναι επιχειρηματικά και επαγγελματικά που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ανοίγει τη Δευτέρα 1η Ιουλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος του χρόνου. Η πρόσβαση γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (keyd.gov.gr).

Το ύψος των στεγαστικών δανείων που μπορούν να ρυθμιστούν φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία δεν είναι τόσο γρήγορη όσο αυτή με τις 120 δόσεις, και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης είναι να καταθέσει την αίτησή του ώστε να γίνει αυτόματος έλεγχος για το αν πληροί τις προϋποθέσεις (αντικειμενική αξία ακινήτου κάτω των 250.000 ευρώ, εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και ύψος οφειλής έως 130.000 ευρώ). Στη συνέχεια η τράπεζα έχει περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να διαμορφώσει την πρότασή της για τη ρύθμιση του δανείου.

Η πρόταση της τράπεζας μπορεί να περιλαμβάνει επιτόκιο έως 2%, επιμήκυνση έως 25 έτη συνολικά με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη, είτε κούρεμα οφειλής εφόσον το ύψος του δανείου υπερβαίνει το 120% της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Στην περίπτωση, όμως, που δεν υπάρξει συμφωνία με την τράπεζα για την αναδιάρθρωση της κόκκινης οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου. Υπενθυμίζεται ότι οι μόνες κατοικίες που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς είναι όσες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του παλιού και νέου πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια.