26 Ιούνιος 2019, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 17:26

Η μοναδική κουζίνα του Πόντου αναδεικνύεται ξανά στο «5ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» Θρυλορίου

  • Η μοναδική κουζίνα του Πόντου αναδεικνύεται ξανά στο «5ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» Θρυλορίου
    Από το 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Η ποντιακή παραδοσιακή κουζίνα θα έχει για ακόμα μια φορά την τιμητική της το ερχόμενο διάστημα στο Θρυλορίο της Ροδόπης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος διοργανώνει το καθιερωμένο πλέον «5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» το Σάββατο 13 Ιουλίου, στην πλατεία του Θρυλορίου (ώρα 20:30).

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου 2019.

Ο Σύλλογος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε ποντιακά σωματεία αλλά και μεμονωμένα άτομα να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό, που σκοπό έχει να προβάλλει και να αναδείξει τον διατροφικό πολιτισμό, την ιστορία, την νοστιμιά και υγιεινή διάσταση της ποντιακής κουζίνας.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό-έδεσμα (κατηγορίες παρασκευών: κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.ά.) από μια συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου. Οι συνταγές θα πρέπει να είναι αυθεντικές ποντιακές και να μην γίνεται χρήση υλικών ξένων στην ποντιακή παράδοση. Στο διαδικαστικό κομμάτι, πριν από το διαγωνισμό θα πρέπει να σταλεί στους διοργανωτές η συνταγή (υλικά, εκτέλεση) και μία φωτογραφία του πιάτου προκειμένου να συμπεριληφθεί στο έντυπο που θα εκδοθεί.


Προετοιμασία ποντιακών εδεσμάτων στο 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Η αξιολόγηση θα γίνει από καταξιωμένους κριτές με βάση την παρουσίαση των πιάτων, τη γεύση και την αυθεντικότητα των συνταγών, ενώ ενεργό ρόλο στη διαδικασία θα παίξει και το κοινό. Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν με το χρυσό, το άργυρο και το χάλκινο ξυλάγγειν', ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν έπαινο και άλλα δώρα.

«Ελάτε για άλλη μια χρονιά να μαγειρέψουμε τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων μας, να αναδείξουμε το απλό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό ποντιακό μας φαγητό και μέσα από αυτό τη φιλοξενία μας, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνισμού. Γιατί σε κάθε ποντιακό σπίτι το τραπέζι ήταν, είναι και θα είναι πάντα στρωμένο» καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου που συνυπογράφεται από την πρόεδρο Χρύσα Μαυρίδου και τη γενική γραμματέα Αναστασία Σαββίδου.

  • Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν έως τις 30 Ιουνίου 2019 είτε με e-mail (xrysakaiepixrysa@gmail.com), είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Θρυλόριο Κομοτηνής, Τ.Κ. 69100.
  • Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6976640083.