26 Ιούνιος 2019, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 09:27

Μυστήριο με το Curiosity της NASA – Κάτι γίνεται στον πλανήτη Άρη

  • Μυστήριο με το Curiosity της NASA – Κάτι γίνεται στον πλανήτη Άρη
    (Φωτ.: NASA/JPL-Caltech)

Βαθαίνει το μυστήριο με το αέριο μεθάνιο στον πλανήτη Άρη που αρχικά ανιχνεύεται και στη συνέχεια εξαφανίζεται χωρίς να διαπιστώνονται κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Το νέο «κρούσμα» αφορά τη μεγάλη ποσότητα μεθανίου (21 μέρη ανά δισεκατομμύριο) που ανίχνευσε προ ημερών το ρομποτικό όχημα Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), συγκέντρωση μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Η νέα μέτρηση που έκανε το Curiosity, μετά από εντολή του χειριστών του στη Γη, έδειξε ότι η ποσότητα του μεθανίου όχι μόνο δεν ήταν πια καθόλου αυξημένη, αλλά είχε πέσει σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, η μέτρηση έδειξε πως το μεθάνιο ήταν κάτω από το ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο (ppb). Κανείς δεν έχει ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό το περίεργο και τόσο γρήγορο «σκαμπανέβασμα» στις μετρήσεις. «Το μυστήριο του μεθανίου συνεχίζεται», δήλωσε ο Άσγουϊν Βασαβάντα, μέλος της αποστολής του Curiosity στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, υπογραμμίζοντας πως «Έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κίνητρο να συνεχίσουμε τις μετρήσεις και σπάμε το κεφάλι μας να καταλάβουμε γιατί το μεθάνιο συμπεριφέρεται έτσι στην αρειανή ατμόσφαιρα».

Η ύπαρξη μεθανίου θεωρείται σημαντική, επειδή το εν λόγω αέριο –όπως συμβαίνει και στη Γη– δεν παράγεται μόνο από φυσικές γεωχημικές διαδικασίες, αλλά επίσης από βιολογικές πηγές, κυρίως μικροοργανισμούς. Άρα, η παρουσία του θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπήρξε ή υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη. Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς παράγεται το μεθάνιο στον Άρη και γιατί αυξομειώνεται.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.