25 Ιούνιος 2019, 16:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2019, 16:17

Τσίπρας σε Ερντογάν: Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας θα έχει συνέπειες

  • Τσίπρας σε Ερντογάν: Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας θα έχει συνέπειες
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017 στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Σαφές μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας ουσιαστικά στην προκλητική δήλωση του Τούρκου προέδρου. Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει συνέπειες, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Λίγο πριν έρθω σήμερα εδώ, στην ΕΛΔΥΚ, να αποτίσω φόρο τιμής στους πεσόντες, συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις. Είπε, απευθυνόμενος στο Έλληνα πρωθυπουργό, ότι "λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του", αλλά εγώ θα συνεχίσω το χαβά μου», ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε τονίζοντας τα εξής: «Θέλω να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση, λέγοντας πρώτον ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει "κάποια πράγματα" αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της λογικής, της αλήθειας αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας. Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του. Μιλάει έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απευθύνομαι σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν έχει «κανένα νόημα» μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν έχει νόημα να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει, ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. Καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Διότι θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη συνεργασία που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζής. Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή το 1974 και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. «Βρίσκομαι εδώ κοντά σας, στο στρατόπεδό σας, στο στρατόπεδό μας, για να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, τον χαιρετισμό της πατρίδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Να σας βεβαιώσω ότι, παρά τα χρόνια που πέρασαν τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε, από τους ηρωικούς αγώνες, και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η πατρίδα θυμάται και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους. Ξέρετε, και πρέπει να ξέρετε, ότι εσείς εκπροσωπείτε τη σταθερή αλληλεγγύη, τη στήριξη, της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ρόλο της Ελλάδας ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

«Όλοι εσείς, τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη. Υπηρετείτε σε μια ιστορική φρουρά, σε μια ιστορική δύναμη και ξέρετε όλοι σας τι σημαίνει αυτό. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου, και η παρουσία σας είναι πολύ ουσιαστική», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.