25 Ιούνιος 2019, 21:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2019, 18:42

Επιβάτης πτήσης εσωτερικού αποζημιώθηκε για την πεντάωρη καθυστέρηση

  • Το ελληνικό διαβατήριο είναι το 6ο πιο ισχυρό ταξιδιωτικό έγγραφο στον κόσμο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στον Συνήγορο του Καταναλωτή απευθύνθηκε ένας επιβάτης πτήσης εσωτερικού προκειμένου να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από αεροπορική εταιρεία λόγω της καθυστέρησης άφιξης στον προορισμό του. Ο καταναλωτής ταξίδευε από το «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό την Κοζάνη για επαγγελματικούς λόγους, και προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή διαμαρτυρόμενος για την πεντάωρη καθυστέρηση λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στο αεροσκάφος, που τον ανάγκασε να αναβάλει όλα τα ραντεβού του.

Η εταιρεία έδωσε σε όλους τους επιβάτες ένα δωρεάν εισιτήριο για πτήση εσωτερικού, ωστόσο ο καταναλωτής ζήτησε χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με τον Κανονισμό 261/2004.

Οι επιβάτες, όπως προβλέπει νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για καθυστέρηση ίση ή μεγαλύτερη των τριών ωρών, η οποία όμως δεν οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις που δεν μπορούν να αποφευχθούν ή να προβλεφθούν. Τα τεχνικά προβλήματα σε αεροσκάφος δεν θεωρούνται έκτακτες περιστάσεις, διότι η συντήρηση και η ομαλή λειτουργία του εμπίπτει στη σφαίρα επιμέλειας και ευθύνης του αερομεταφορέα, εκτός και αν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό.

Στην προκειμένη περίπτωση ο αερομεταφορέας δεν απέδειξε στην Ανεξάρτητη Αρχή ότι υπήρξε κάτι έκτακτο και έτσι αναγκάστηκε να αποζημιώσει τον επιβάτη με 250 ευρώ (το ποσό της αποζημίωσης καθορίζεται από τη χιλιομετρική απόσταση των πτήσεων).