25 Ιούνιος 2019, 13:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2019, 13:46

Προκαλεί ο Ερντογάν: Ας λέει ό,τι θέλει ο Τσίπρας, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

  • Τουρκία: Βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA)

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή στοχευμένων μέτρων εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στο δρόμο της πρόκλησης, «στοχοποιώντας», μάλιστα, τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην προειδοποίηση από τον Αλέξη Τσίπρα και στην πρόθεση της Ελλάδας να μην επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες», ήταν η απάντησή του.

Για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας αξίωσε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό, όπως είπε, θα συνεχιστούν τα αποφασιστικά βήματα της Τουρκίας στην περιοχή. Όπως τόνισε, υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» που αγνοούνται.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω για τους S-400
Από την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αναφορές στους S-400, ένα θέμα που αποτελεί σημείο σταθερής έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ που απειλεί και εκείνη με κυρώσεις. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω» ήταν το μήνυμα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία της Τουρκίας.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η παράδοση από τη Μόσχα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.