26 Ιούνιος 2019, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2019, 09:49

Ο «23ος Ακριτικός Κύκλος» ανοίγει με συμβολική πατινάδα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ο «23ος Ακριτικός Κύκλος» ανοίγει με συμβολική πατινάδα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Από παλαιότερο «Ακριτικό Κύκλο»

Τις καθιερωμένες πενθήμερες εκδηλώσεις παράδοσης και πολιτισμού διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου». Ο «23ος Ακριτικός Κύκλος» αναμένεται να γίνει πόλος έλξης για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των ευρύτερων περιοχών, από την Πέμπτη 27 Ιουνίου μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Συμβολική πατινάδα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων την πρώτη μέρα.

Επίλεκτα χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, παραδοσιακές χορωδίες, θεατρικά δρώμενα, ποντιακά εδέσματα, εκθέσεις βιβλίου και ζωγραφικής, είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας, αναβιώσεις παραδοσιακών παιχνιδιών, προβολές με θέματα από τον Πόντο, καθώς και ποντιακό γλέντι με πολλούς καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες αποτελούν την πλούσια θεματολογία του «23ου Ακριτικού Κύκλου».

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων θα πραγματοποιηθεί συμβολική πατινάδα από Ποντιόπουλα, την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων. Με ποντιακή μουσική και πανό για τη Γενοκτονία των Ποντίων τα παιδιά του συλλόγου θα διασχίσουν κεντρικά σημεία της πόλης. «Ένας αιώνας από τη Γενοκτονία συμπληρώνεται φέτος και η ιστορία εξακολουθεί να γράφεται, με τη μνήμη να παραμένει ζωντανή. Κανείς μας δεν ξεχνά τον ξεριζωμό, τις συμφορές, τις διώξεις του ποντιακού γένους. Η μνήμη και η ψυχή μας μένει πάντα όρθια, δίπλα στους προγόνους μας. Φέτος οι εκδηλώσεις ξεκινάνε με μια συμβολική πατινάδα από το άγαλμα του "Πόντιου Ακρίτα", στη Σταυρούπολη, προς την κεντρική σκηνή της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή του τμήματος νταουλιού του μουσικού μας εργαστηρίου. Τα παιδιά μας γνωρίζουν την αλήθεια και θα την βροντοφωνάξουν στα πέρατα της Γης. Ώσπου να σιωπήσουν οι ανιστόρητοι, ώσπου να αναγνωριστεί η Γενοκτονία την Ποντίων, ώσπου να πάψουν να γίνονται γενοκτονίες» ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.


Ποντιακό γλέντι από τον 22ο Ακριτικό Κύκλο

Οι βραδιές όπως κάθε χρόνο θα κλείνουν με δυνατά ποντιακά γλέντια, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών. «Ο "23ος Ακριτικός Κύκλος" είναι μνήμη, πολιτιστική συνάντηση, δημιουργία, παράδοση! Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε, για μια ακόμη χρονιά, όλον τον κόσμο, στον κύκλο της παράδοσης και του πολιτισμού, στον κύκλο της χαράς και της αγάπης, στον 23ο Κύκλο της καρδιάς μας» κατέληξε ο πρόεδρος.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υφυπ. Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

  • Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.

Ελένη Κάλλη

Εκδηλωσεις