25 Ιούνιος 2019, 10:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2019, 10:32

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι τράπεζες βλάπτουν τη δημοκρατία και ότι η κυβέρνηση δεν τους ακούει

  • Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι τράπεζες βλάπτουν τη δημοκρατία και ότι η κυβέρνηση δεν τους ακούει
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Οι τράπεζες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απειλές για τη δημοκρατία, σύμφωνα με τους δυτικοευρωπαίους που πήραν μέρος στην έρευνα του γερμανικού Dalia Research and Alliance of Democracies Foundation, η οποία ανέδειξε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: ακόμα και σε δημοκρατικές χώρες το 38% των πολιτών δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κατάσταση των πραγμάτων.

Το γερμανικό ινστιτούτο μελέτησε δείγμα 150.000 πολιτών από 57 χώρες.

Στην Ελλάδα το 45% πιστεύει ότι δεν ακούγεται η άποψή του σε σημαντικά ζητήματα, την ώρα που οι 6 τους 10 θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν ενεργεί προς το συμφέρον των πολιτών. Στη δε Ιταλία το 69% πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών.

Πιο επικριτικοί απ’ όλους τους Ευρωπαίους σχετικά με το ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και των τραπεζών στη δημοκρατία είναι οι Έλληνες, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό ανάμεσα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Συνολικά το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι χώρες τους δεν είναι προετοιμασμένες για μια ακόμα δημοσιονομική κρίση.

Επίσης οι Έλληνες και οι Ιρανοί σε ποσοστό 74% δήλωσαν ότι οι ειδήσεις που διαβάζουν ή παρακολουθούν δεν τους δίνουν μια ισορροπημένη και ουδέτερη πληροφόρηση. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 68% σε Γαλλία και Αργεντινή και 66% στο Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες των ΗΠΑ, το 40% εκτιμά ότι η χώρα δεν είναι δημοκρατική. Την ίδια ώρα, όμως, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν θετικό αντίκτυπο στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Την ίδια άποψη, βέβαια, δεν συμμερίζονται οι Καναδοί και η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Τέλος, πάνω από το 40% των Αμερικανών, των Καναδών και των Αυστριακών που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, έχουν αρνητική επίπτωση στη δημοκρατία.

«Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις δημοκρατίες είναι το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν τις θεωρεί πλέον δημοκρατικές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Dalia Research Νίκο Γιάσπερς.

  • Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας.