25 Ιούνιος 2019, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2019, 09:34

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά και τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

  • Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά και τις νέες αμερικανικές κυρώσεις
    Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει το διάταγμα με τις επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Στα αριστερά του ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν και στα δεξιά ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς (φωτ.: EPA / Kevin Dietsch / POOL)

Στα άκρα οδηγούνται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά και την κατάρριψη του αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις. Χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει επιπλέον κυρώσεις στην Τεχεράνη, με τις οποίες «κλειδώνουν» ιρανικά περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ βρίσκεται κυρίως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά στον κατάλογο των κυρώσεων θα προστεθούν και τα ονόματα του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και άλλων οκτώ υψηλόβαθμών αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης.

Τραμπ: Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Τεχεράνη. Τα μέτρα μπορεί να μείνουν σε ισχύ για χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι κυρώσεις ήταν αποφασισμένες πριν από την κατάρριψη του drone και στόχος είναι να εμποδίσουν ανώτατους αξιωματούχους του Ιράν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικούς πόρους. «Με αυτή την απόφαση κλείνει αμετάκλητα η οδός της διπλωματίας», διεμήνυσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί, και πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταστρέφει τους καθιερωμένους διεθνείς μηχανισμούς για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

Από τη μεριά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά να γίνει διάλογος και να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό των εντάσεων στον Περσικό Κόλπο. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να συμπεριλάβουν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και μια αναφορά σε εμπλοκή ή ευθύνη κρατικού παράγοντα για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων, ωστόσο συνάντησαν τις έντονες αντιρρήσεις της Ρωσίας.

Πάντως η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται κάθε διάλογο με την Ουάσινγκτον, καθώς θεωρεί «ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις». Άλλωστε, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών που περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων, «τα γεράκια που είναι κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ διψούν για πόλεμο και απεχθάνονται τη διπλωματία». Στο παρελθόν ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έχει δηλώσει ότι η «Ομάδα Β» (περιλαμβάνονται ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου) μπορεί να ωθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία.