24 Ιούνιος 2019, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2019, 21:43

8ο Αντάμωμα Έδεσσας: Σχημάτισαν τον αριθμό 353.000 για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • 8ο Αντάμωμα Έδεσσας: Σχημάτισαν τον αριθμό 353.000 για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ένα μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα έζησε η πόλη της Έδεσσας το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019. Η εκδήλωση με τίτλο «Ο χορός είναι ζωή – 8ο Αντάμωμα Ελληνικών Παραδόσεων», που συνδιοργανώθηκε από τους συλλόγους: Φιλοπρόοδος Μ. Αλέξανδρος, Ποντίων «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», Μικρασιατών «Η Μπίγα» και Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού και Ηπειρωτών «Απειρωτάν», ανέδειξε τον πλούτο των ελληνικών παραδόσεων και παράλληλα έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, που έδωσαν βροντερό παρών στο αντάμωμα, στη λήξη της εκδήλωσης, σχημάτισαν τον αριθμό 353.000 μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου Έδεσσας «Φόρης Γεντζής». Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές. Τόσο για τους χορευτές που έλαβαν μέρος στο δρώμενο, όσο και για τους θεατές που παρακολουθούσαν με δέος και συγκίνηση στις εξέδρες τους δεκάδες ανθρώπους με διαφορετικές φορεσιές να αποτίουν φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές που χάθηκαν.

Καλεσμένος ήταν και ο γνωστός ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, ο οποίος έλαβε μέρος στο ιδιαίτερο αυτό τελετουργικό. Η εκδήλωση, μετά από πρόταση της Ροζαλίας Γαβριηλίδου που έκανε και την παρουσίαση, ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι Ηλίας Ιακωβάκης, Γιάννης Γαβριηλίδης, Νανά Διαμαντή, Γιώργος Ντάτης, Ντίνα Πλιούτα, πλαισίωσαν την οργανωτική επιτροπή.

Το αντάμωμα είχε έντονο παραδοσιακό χρώμα και τόνο. Αρχικά στους δρόμους της Έδεσσας και στη συνέχεια, το αποκορύφωμα ήταν η μεγάλη γιορτή πολιτισμού που φιλοξενήθηκε στο «Φόρης Γεντζής». Ακούστηκαν μουσικές και τραγούδια από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, ενώ παρουσιάστηκαν χοροί από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό παζλ πολιτισμού και παράδοσης.

  • Με πληροφορίες, βίντεο από logospellas.gr.