24 Ιούνιος 2019, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2019, 17:35

Πιο αυστηρές ποινές για όσους οδηγούν μεθυσμένοι ή εξαντλημένοι

  • Τέλη κυκλοφορίας 2020: Τελευταία μέρα πληρωμής
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με στόχο να δημιουργήσει στους Έλληνες οδηγούς μια νέα οδηγική συμπεριφορά, ο νέος Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει πιο αυστηρές κυρώσεις για όσους οδηγούν μεθυσμένοι ή υπό την επήρεια ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένοι. Επίσης, αυστηροποιούνται και οι ποινές για όσους οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα σε εθνικές και περιφερειακές οδούς, όσους οδηγούν σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και πλατείες, ή οδηγούν όχημα που δεν είναι ασφαλές τεχνικά.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου καταργεί τον Ποινικό Κώδικα του 1951 και φέρνει, μεταξύ άλλων, ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος των ποινών.

Σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις από οδηγούς, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις από άλλες διατάξεις, τιμωρούνται σε φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένη περιουσία. Εάν προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή η ποινή είναι φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εάν υπήρξε βαριά σωματική βλάβη η ποινή είναι κάθειρξη έως δέκα έτη και εάν υπήρξε θάνατος η ποινή είναι τουλάχιστον δέκα έτη. Επιπλέον, προβλέπονται ακόμα και τα ισόβια εάν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Τέλος, για όσους οδηγούν επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη αυτή προέκυψε κίνδυνος για ξένη περιουσία ή για τον άνθρωπο η ποινή είναι έως δύο έτη ή χρηματικό πρόστιμο.