24 Ιούνιος 2019, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2019, 11:44

Προς το λιμάνι της Αττάλειας το «Γιαβούζ»

  • Πλέει προς Τουρκία το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας 4
    (Φωτ.: Twitter / Fatih Dönmez)

Προς το λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με τα δεδομένα από το marinetraffic.com που παρακολουθεί την κίνηση πλοίων, πλέει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (Yavuz), το δεύτερο που στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Προορισμός είναι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας, στη βορειοδυτική Κύπρο. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 3.300 μέτρων και οι εργασίες θα διαρκέσουν τρεις μήνες.

Το γεωτρύπανο συνοδεύει η φρεγάτα F 490 Gaziantep του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το Γιαβούζ μετά την έξοδό του από στενά των Δαρδανελίων κινήθηκε προς το κεντρικό Αιγαίο και συνέχισε προς την Ικαρία πλέοντας παράλληλα με τα τουρκικά παράλια, υπό τη συνεχή παρακολούθηση πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.


(Φωτ.: Twitter / P. Katsaounis)

Η ένταση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ έχει κλιμακωθεί μετά από την απόφαση της Άγκυρας να ξεκινήσει γεώτρηση με τον «Πορθητή», αλλά και να στείλει το «Γιαβούζ». Η Τουρκία, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, φέρεται να έστειλε non paper στους αρχηγούς των κρατών-μελών στο οποίο τονίζει ότι «θα ήταν λάθος» η απόφαση για στοχευμένα μέτρα και ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει και η προειδοποίηση ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, αλλά και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε χθες την Τουρκία να μην σκεφτεί καν να προχωρήσει σε γεώτρηση στο Καστελόριζο. Επίσης, αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε λόγο για μεγάλη εθνική διπλωματική νίκη της Ελλάδας και της Κύπρου.