23 Ιούνιος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2019, 23:57

Κωνσταντινούπολη: Ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης, συντριπτική ήττα για τον Ερντογάν

  • Κωνσταντινούπολη: Ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης, συντριπτική ήττα για τον Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Με τη διαφορά να αγγίζει τις 777.000 ψήφους, ο Εκρέμ Ιμάμογλου γίνεται ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, αφήνοντας αρκετά πίσω του τον υποψήφιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την προεκλογική εκστρατεία του οποίου ηγήθηκε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Ιμάμογλου λαμβάνει ποσοστό 54,03%, έναντι 45,09% του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, την ακύρωση των οποίων κατήγγειλε η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα της κάλπης», η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους ήταν στις 13.000 ψήφους.

Μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων το απόγευμα της Κυριακής, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Εκρέμ Ιμάμογλου. «Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μια νέα αρχή για την Τουρκία».

Επίσης, είπε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί αρμονικά με τον πρόεδρο Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη και τον κάλεσε «να εργαστύν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».

«Κολοσσιαία ήττα για τον Ερντογάν»
Ο καθηγητής του Bilkent της Αγκυρας Μπερκ Εσένα είπε ότι «πρόκειται για μια κολοσσιαία ήττα για τον Γιλντιρίμ, αλλά επίσης για τον Ερντογάν», καθώς όπως εξήγησε «το στοίχημά του στράφηκε εναντίον του», καθώς πέραν της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν ένα τεστ για τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του, με δεδομένη την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.

«Όποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει στην Τουρκία», συνήθιζε να λέει ο Ερντογάν, ο οποίος μαζί με το κόμμα του είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002. Για τον Ερντογάν, το στοίχημα ήταν να διατηρήσει τον έλεγχο της μεγαλούπολης των 15 εκατ. κατοίκων, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την οποία ελέγχει εδώ και 25 χρόνια. Μάλιστα, στις 31 Μαρτίου το κόμμα του έχασε τις εκλογές στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, επίσης μετά από ηγεμονία 25 ετών των ισλαμοσυντηρητικών, πληρώνοντας την δυσχερή οικονομική κατάσταση με έναν πληθωρισμό στο 20%, την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την αύξηση της ανεργίας.

Συνασπισμός των εχθρικών προς τον Ερντογάν δυνάμεων
Η εκ των προέδρων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Περβίν Μπουλντάν δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και η ήττα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν από την αντιπολίτευση υπό το CHP αποτελούν νίκη των Κούρδων και του κόμματός της.

Όπως και τον Μάρτιο, το HDP κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, αγνοώντας την έκκληση για ουδετερότητα που απηύθυνε από την φυλακή ο ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Εκτός του HDP, ο Ιμάμογλου έλαβε την υποστήριξη και των εθνικιστών του Iyi, συνασπίζοντας γύρω του όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχάρη τον νικητή των εκλογών, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου. «Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.