23 Ιούνιος 2019, 22:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2019, 22:48

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για κύμα καύσωνα που φέρνουν οι άνεμοι από την Αφρική

  • Η Ευρώπη ετοιμάζεται για κύμα καύσωνα που φέρνουν οι άνεμοι από την Αφρική

Συναγερμός για «κύμα καύσωνα» στην Ισπανία, «σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα» σε ισχύ στο Παρίσι, προειδοποιήσεις για «ισχυρό καύσωνα» στο Βέλγιο: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το κύμα ακραίας ζέστης που φέρνουν οι άνεμοι από την Αφρική, το οποίο είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί για ολόκληρη την εβδομάδα. Όπως προειδοποιεί η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET στο τελευταίο δελτίο της, θερμοκρασίες άνω των 35°C, ίσως και μεγαλύτερες των 40°C, θα επικρατήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, αλλά «δεν αποκλείεται και να παραταθούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Προειδοποίηση απηύθυναν και οι βελγικές Αρχές, κάνοντας λόγο για «ισχυρό κύμα ζέστης» που θα φτάσει τους 34° ή 35° από την Τρίτη, σύμφωνα με το Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Η Γερμανία περιμένει νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όχι μόνο για τον Ιούνιο, αλλά για ολόκληρο το καλοκαίρι, που είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τους 40,3°C, θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Ιούλιο 2015 στην Βαυαρία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί κυρίως για «σφοδρές καταιγίδες», για τις οποίες έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ σύμφωνα με το site του MetOffice προβλέπεται «ζέστη, υγρασία και αστάθεια».

Στη Γαλλία ο αιφνίδιος και σφοδρός καύσωνας αναμένεται να σπρώξει το θερμόμετρο μέχρι τους 40°C σε πολλές περιοχές από την Τρίτη, ανάμεσά τους και στο Παρίσι, όπου σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα 3ου βαθμού στην 4βαθμη κλίμακα έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των ηλικιωμένων, των ασθενών, των παιδιών και των αστέγων. Η Γαλλία φοβάται μία επανάληψη του καύσωνα του 2003, που βαφτίστηκε «φονικό καλοκαίρι» και προκάλεσε τον θάνατο 15.000 ανθρώπων ανάμεσα στις 4 και τις 18 Αυγούστου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.