23 Ιούνιος 2019, 21:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2019, 21:01

Τουρκία: Μεγάλη νίκη Ιμάμογλου στις εκλογές, ηχηρή ήττα για τον Ερντογάν

  • Τουρκία: Μεγάλη νίκη Ιμάμογλου στις εκλογές, ηχηρή ήττα για τον Ερντογάν
    Ο Εκρέμ Ιμάμογλου (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Άνετη νίκη πέτυχε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, καθώς μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων εξασφαλίζει ποσοστό 53,86%, έναντι του 45,23% που απέσπασε ο αντίπαλός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Ιμάμογλου σε σύντομη δήλωσή του κάλεσε τον Ερντογάν να εργαστούν μαζί αρμονικά για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας ότι ανυπομονεί να του παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη για την πόλη.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ από την πλευρά του παραδέχτηκε την ήττα του άμεσα και συνεχάρη τον Εκρέμ Ιμάμογλου. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται», δήλωσε νωρίς το απόγευμα στους δημοσιογράφους. «Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη».

Ο 49χρονος υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε και διεύρυνε τη νίκη του στην ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε υπό την πίεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν –που μάλιστα ηγήθηκε της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μια 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στη δημαρχία πριν από 25 χρόνια.

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις. Δήλωσε δε ότι η νίκη του σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Τουρκία. «Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», είπε στους δημοσιογράφους.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.