23 Ιούνιος 2019, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2019, 20:19

Το βιβλίο «Η Λεσβιακή Φάλαγγα» παρουσιάζεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

  • Το βιβλίο «Η Λεσβιακή Φάλαγγα» παρουσιάζεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
    Το Πολεμικό Μουσείο

Το 1912, 210 Λέσβιοι μετανάστες στις ΗΠΑ ταξίδεψαν ως εθελοντές στρατιώτες από την Αμερική στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Λέσβο, προκειμένου να πολεμήσουν μαζί με τον ελληνικό στρατό στις 8 Δεκεμβρίου 1912 στην απελευθερωτική μάχη της Λέσβου από την Τουρκοκρατία.

Οι 210 άνδρες είχαν καλύψει μόνοι τους τα έξοδα για το ταξίδι διάρκειας 15 ημερών, τον ρουχισμό και τον οπλισμό τους, ενώ συνέχισαν να πολεμούν, κάποιοι στη Μακεδονία το 1913 και άλλοι στη μικρασιατική εκστρατεία, μέχρι και το 1922.

Την ιστορία της Λεσβιακής Φάλαγγας, όπως ονομάστηκε αυτή η ομάδα ανδρών, κατέγραψε η Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή στο βιβλίο «Η Λεσβιακή Φάλαγγα – Η ιστορία των προγόνων μας», το οποίο παρουσιάζεται από τις εκδόσεις «Μύθος» της Λέσβου την Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 19:30, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2 & Βασ. Σοφίας, στάση μετρό «Ευαγγελισμός»).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, ο καθηγητής Συγκριτικής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μανούσος Μαραγκουδάκης, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Ν. Υόρκης Αναστάσιος Κουτσογιάννης και η συγγραφέας δρ Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή.