12 Μάρτιος 2014, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2014, 13:11

Πατούδα μυρωδάτα, γεμιστά και νηστίσιμα

  • Πατούδα μυρωδάτα, γεμιστά και νηστίσιμα

Τα «πατούδα» είναι μια συνταγή που έρχεται από την Κρήτη και είναι τα νηστίσιμα καλτσούνια σε γλυκιά εκδοχή.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ρακή ή κονιάκ
  • ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 μέτριο λεμόνι (το χυμό)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 5 φλ. (περίπου) αλεύρι μαλακό


Για τη γέμιση

  • 2 φλ. καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 1 φλ. γλυκό πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κομματάκια μαζί με το σιρόπι του*
  • ½ φλ. μέλι**
  • ½ φλ. σουσάμι αναποφλοίωτο, καβουρντισμένο, και ελαφρά αλεσμένο***
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το γαρνίρισμα

  • ½ φλ. ανθόνερο (προαιρετικά)
  • 2 φλ., περίπου, ζάχαρη άχνη

* Μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα ή άλλο γλυκό του κουταλιού. Ιδανική η μαρμελάδα πορτοκάλι. Ακόμη, μπορούμε να βράσουμε, να γλυκάνουμε (όπως στο «Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι») και να αλέσουμε τα πορτοκάλια. Τότε θα αυξήσουμε την ποσότητα του μελιού.
** Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο μέλι στη γέμιση. Τότε, δεν ξεχνάμε να βάλουμε ξύσμα εσπεριδοειδών (2-3 κουταλιές) για να μυρίσει η γέμιση.
*** Το σουσάμι χρησιμοποιείται για να πήξει λίγο το μίγμα της γέμισης. Αντί για σουσάμι μπορούμε να βάλουμε κοπανισμένη φρυγανιά ή μπισκότο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αναμιγνύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης –εκτός του χυμού λεμονιού– με τη ζάχαρη.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο λεμόνι και τα αδειάζουμε στο μίγμα.
  3. Βάζουμε στο αλεύρι το αλάτι και το προσθέτουμε ώστε να γίνει μια σφικτή αλλά όχι σκληρή ζύμη.
  4. Σε άλλο σκεύος αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης.
  5. Αφήνουμε στην άκρη για ένα μισάωρο τα δύο μίγματα, αφενός για να ξεκουραστεί η ζύμη και αφετέρου για να αναμειχθούν τα αρώματα στη γέμιση.
  6. Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια (και να θέλαμε δεν ανοίγουν μεγάλα με αυτή τη ζύμη) και κόβουμε δίσκους με διάμετρο περίπου δέκα εκατοστά, με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου ή με κουπ πατ. Βάζουμε μια κουταλιά γέμισης στο καθένα τους και τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. Εναλλακτικά ,παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σαν μεγάλο καρύδι, το πατάμε στο χέρι μας να γίνει σαν μικρή πιτούλα και βάζουμε τη γέμιση. Το κλείνουμε εγκλωβίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό του, και του δίνουμε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα.
  7. Τοποθετούμε τα πατούδα σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 35-40΄.
  8. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τα στρώνουμε σε μια από τις κόλλες ψησίματος που χρησιμοποιήσαμε και τα ραντίζουμε με ανθόνερο (αν μας αρέσει). Τέλος, τα πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.

Πηγή: cretangastronomy.blogspot.com