23 Ιούνιος 2019, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2019, 13:43

Ψηφίζουν για δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη – Στη γραμμή Οτζαλάν ο Ντεμιρτάς

  • Ψηφίζουν για δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη – Στη γραμμή Οτζαλάν ο Ντεμιρτάς
    Εικόνα από εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Από τις 8 το πρωί ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η ψηφοφορία για νέο δήμαρχο στον μητροπολιτικό δήμο μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Η ψηφοφορία και στις 39 συνοικίες της Πόλης συνεχίζεται ομαλά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε 31.342 κάλπες όπου καλούνται να ψηφίσουν 10.560.963 ψηφοφόροι βάσει των ίδιων εκλογικών καταλόγων της 31 Μαρτίου και με τους ίδιους υποψηφίους, αφού πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η σύσταση των εφορευτικών επιτροπών, αφού αποτέλεσαν την αφορμή της ακύρωσης της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας. Όπου οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των επιτροπών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, τώρα αντικαταστάθηκαν με δημόσιους λειτουργούς για να τηρηθεί το γράμμα του νόμου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 8 το βράδυ. Αν δεν υπάρξει θρίλερ, όπως την τελευταία φορά, πριν από τα μεσάνυχτα η Κωνσταντινούπολη θα έχει εκλέξει τον νέο της δήμαρχο.

Στο μεταξύ, ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχαττιν Ντεμιρτάς άναψε φωτιές χθες βράδυ δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τη γραμμή Οτζαλάν, ο οποίος είχε ζητήσει με επιστολή του από τους ψηφοφόρους του HDP να παραμείνουν ουδέτεροι σε αυτές τις εκλογές. Η παρέμβαση του Κούρδου ηγέτη, παραμονές των εκλογών, είχε προκαλέσει αντίδραση του κόμματος, που είχε δηλώσει ότι παραμένει στην θέση του να στηρίξει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Κι ενώ η εικόνα έδειχνε ρήξη μεταξύ Οτζαλάν και κόμματος, η δήλωση του Ντεμιρτάς που καλεί ουσιαστικά το κόμμα να συνταχθεί μαζί με τον Οτζαλάν, αλλάζει τα δεδομένα.


Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ετοιμάζεται να ψηφίσει (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Με αυτές τις εξελίξεις, μια ανατροπή στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που έδειχναν σταθερά μπροστά τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, φαίνεται πιθανή αν υπολογίσει κανείς το ποσοστό των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης που αγγίζει το 8%.

Αναλυτές είχαν ερμηνεύσει την επίσκεψη των δικηγόρων του Οτζαλάν στις φυλακές του Ίμραλι, μετά από μήνες απαγόρευσης και αμέσως μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της 31ης Μαρτίου, ως κίνηση προς τους Κούρδους που με την ψήφο τους έφεραν τον Ιμάμογλου στην πρώτη θέση. Το ερώτημα του ποια θα είναι η επίδραση των διαδοχικών αυτών παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής, θα απαντηθεί στις κάλπες. Αν οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν τη γραμμή, τότε λογικά θα παρατηρηθεί μια πτώση στο ποσοστό συμμετοχής και στο ποσοστό του Ιμάμογλου. Περίπτωση στην οποία η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του υποψηφίου του κυβερνώντος AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ρομπόπουλος.