23 Ιούνιος 2019, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2019, 12:59

Η Άγκυρα ζητά από την ΕΕ να μην αναμειχθεί στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ

  • Η μαθήτρια Σοφία Μελετιάδου από την Πέλλα νικήτρια για την Ελλάδα στον διαγωνισμό Juvenes Translatores 4

Προειδοποίηση στα 27 κράτη-μέλη (πλην της Κύπρου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε η Τουρκία, μέσω non paper (με ημερομηνία 16 Ιουνίου) με το οποίο ουσιαστικά ζητά από τις Βρυξέλλες να μην αναμειχθούν στο ζήτημα της ΑΟΖ και κάνει συστάσεις για ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τόσο την προοπτική λύσης του Κυπριακού, όσο και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο εξασφάλισε και παρουσιάζει ο Φιλελεύθερος στην ηλεκτρονική του έκδοση, η Άγκυρα αναφέρει προς τα 27 κράτη-μέλη ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η ΕΕ ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Το τουρκικό non paper σημειώνει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η ΕΕ δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα». Δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποιήσει ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Επί της ουσίας, η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους, οι δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται δήθεν σε νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αφού επικαλείται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το non paper της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή». Και καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο Φιλελεύθερος, η Βρετανία επιχειρεί να αποδομήσει τη δήλωση στήριξης της Φεντερίκα Μογκερίνι προς τη Λευκωσία, διατυπώνοντας πίσω από κλειστές πόρτες τον ισχυρισμό ότι «έχει νομικά κενά», κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες του κυπριακού μέσου, έχει ως αποτέλεσμα η ΕΕ να αναφέρεται «σε έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.