23 Ιούνιος 2019, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2019, 14:50

Ελευθέρια 2019 στο Κιλκίς: Παρέλαση από τους «Αργοναύτες» με μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ελευθέρια 2019 στο Κιλκίς: Παρέλαση από τους «Αργοναύτες» με μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Την 106η επέτειο της ιστορικής μάχης του Κιλκίς και της απελευθέρωσης της πόλης τίμησε η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», συμμετέχοντας στην καθιερωμένη παρέλαση, επί της οδού 21ης Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (21/6) στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2019. Ειδικά για φέτος, έτος μνήμης των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων, οι «Αργοναύτες» πήραν μέρος στην παρέλαση μαζί με τα ποντιακά σωματεία του νομού, διατρανώνοντας έτσι το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, που υπογράφουν εκ μέρους του ΔΣ, ο πρόεδρος Αθανάσιος Λαβασάς και η γενική γραμματέας Λένα Σαββίδου, «με τιμή κρατήσαμε την ελληνική σημαία, με την οποία άνοιξε η παρέλαση των σωματείων μας και με ακόμη μεγαλύτερη τιμή προσθέσαμε το ιστορικό, κεντημένο βελονιά τη βελονιά από το χέρι των γυναικών μας, λάβαρο του συλλόγου μας, που 50 χρόνια τώρα εργάζεται σιωπηλά και μεθοδικά επάνω στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές παιδιών μας το ποντιακό ήθος και αρετή.

»Τη φετινή παρέλαση, την αφιερώσαμε στη βάση όλου του πολιτισμού μας, την οικογένεια. Εκεί που η νέα ποντιακή ψυχή ενσαρκώνεται, στηρίζεται στα πρώτα της βήματα από το χέρι της Πόντιας μάνας, αντλεί το πρότυπο της αξιοσύνης και της εργατικότητας από τον πάντα δίπλα της, σταθερό σα βράχο, πατέρα και μαθαίνει να αγαπά και να σέβεται τις αξίες που συνθέτουν τον Έλληνα και Πόντιο. Συμβολικά, λοιπόν, κλείσαμε την παρέλαση των ποντιακών σωματείων του Κιλκίς με την εικόνα της ποντιακής οικογένειας που μέσα στους αιώνες "ανθεί και φέρει κι άλλο"».