22 Ιούνιος 2019, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2019, 21:58

Συμφωνία Πρεσπών: Πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια η πρώτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων

  • Συμφωνία Πρεσπών: Πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια η πρώτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Alexandros Vlachos)

Τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Σκοπίων, ώστε να εκκινήσουν τον μεταξύ τους διάλογο στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενθαρρύνει με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά τη σημερινή πρώτη της συνάντηση στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, που συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 1, παραγράφου 7, υποπαραγράφου (η) της «Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, και την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών» που υπεγράφη στις Πρέσπες την 17η Ιουνίου 2018, συνεδρίασε για πρώτη φορά σε ολομέλεια σήμερα στα Σκόπια, υπό την προεδρία της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, καθ. Φωτεινής Παζαρτζή και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του γειτονικού κράτους, καθ. Γκιόργκι Φιλίποφ.

Στο κοινό ανακοινωθέν που γνωστοποιεί το ΥΠΕΞ τονίζεται ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψιν τα ανακοινωθέντα των προηγούμενων συνεδριάσεων στα Σκόπια και στη Θεσσαλονίκη, οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν επί των κανόνων εσωτερικής λειτουργίας της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων. Οι συμπρόεδροι συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί κατόπιν κοινής συμφωνίας, κατά προτίμηση εντός της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου 2019. Η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές κοινότητες αμφότερων χωρών να εκκινήσουν τον μεταξύ τους διάλογο στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.