23 Ιούνιος 2019, 10:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2019, 10:39

Αντίστροφη μέτρηση για τον 23ο Ακριτικό Κύκλο των «Ακριτών» Σταυρούπολης

  • Αναβάλλεται ο «24ος Ακριτικός Κύκλος» λόγω κορονοϊού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και η Οργανωτική Επιτροπή απευθύνουν κάλεσμα στον κόσμο να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις παράδοσης και πολιτισμού του 23ου Ακριτικού Κύκλου, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Ιουνίου και τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, εντός του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», σε υπαίθριο χώρο απέναντι από το δημαρχείο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, τις εκδηλώσεις του 23ου Ακριτικού Κύκλου πλαισιώνουν επίλεκτα χορευτικά συγκροτήματα από κάθε γωνιά της χώρας, παραδοσιακές χορωδίες, θεατρικά δρώμενα, αναβιώσεις παραδοσιακών παιχνιδιών, εκθέσεις βιβλίων, μουσικών έργων, είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας, προβολές με θέματα από τον Πόντο, καθώς και ποντιακό γλέντι με πολλούς καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες. «Ελάτε να γευτούμε μοναδικά ψητά καθώς και ποντιακά εδέσματα (πιροσκία, ωτία)», τονίζουν χαρακτηριστικά οι «Ακρίτες του Πόντου» στην ανακοίνωσή τους.

Επίσης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, θα πραγματοποιηθεί συμβολική πατινάδα από Ποντιόπουλα, την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων (Πέμπτη 27/6), η οποία θα ξεκινήσει στις 19:30 από το άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα, που βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου στη Σταυρούπολη (απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου), και θα καταλήξει στην κεντρική σκηνή των εκδηλώσεων. 

Η ανακοίνωση των «Ακριτών», για το πενθήμερο εκδηλώσεων παράδοσης και πολιτισμού, που θα έχουν ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ και είσοδο ελεύθερη, κλείνει με το εξής μήνυμα: «Είκοσι τρία χρόνια πέρασαν κι όμως είναι πολύ λίγα για να καλύψουν αυτό το ευρύ φάσμα και τον πλούτο του πολιτισμού της γης του Πόντου. Έτσι και εμείς συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι την αδιάκοπη προσπάθεια για τη διάσωση και διατήρηση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στήριγμα της ανιδιοτελούς μας προσπάθειας η δική σας αγάπη, συμπαράσταση και υποστήριξη. Είκοσι τρία χρόνια τώρα συνομιλούμε τη γλώσσα της καρδιάς. Είκοσι τρία χρόνια τώρα ταξιδεύουμε μαζί στους δρόμους της παράδοσης. Ήχοι και εικόνες μας συντροφεύουν. Σας περιμένουμε στον κύκλο της παράδοσης και του πολιτισμού, στον κύκλο της καρδιάς μας...».