22 Ιούνιος 2019, 13:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2019, 13:43

Τουρκία: Η Ελλάδα καταπιέζει την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

  • Ακσόι: Έτοιμη η Τουρκία να ενεργοποιήσει όλους τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα 4
    Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι

Για παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης κάνει λόγο η Τουρκία μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την απόφαση να ληφθούν στοχευμένα μέτρα κατά της Άγκυρας, καθώς νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι αναφέρονται σε καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».

Ο Ακσόι δήλωσε ότι η Αθήνα «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης, παραλείποντας να αναγνωρίσει τους μουφτήδες που εξέλεξε η τουρκική μειονότητα».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «αυτή τη φορά αντί να διορθώσει τις παραβατικές πρακτικές της, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις παραβιάσεις, θέτοντας το γραφείο του μουφτή υπό τον έλεγχο νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος». Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους μουφτήδες, που σύμφωνα με την Άγκυρα αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης της Λοζάνης, η οποία «εγγυάται τα δικαιώματα της μειονότητας να εγκαθιδρύσουν και να διαχειριστούν τη δική της θρησκεία και τους δικούς της φιλανθρωπικούς θεσμούς».

Το διάταγμα, «προσχέδιο του οποίου μπήκε στο τραπέζι τον Αύγουστο του 2018 και συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τη μειονότητα, αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυάται η Συνθήκη της Λοζάνης στη βάση της αμοιβαιότητας. Το διάταγμα αποσκοπεί σαφώς να καταστρέψει τη θεσμική αυτονομία των Μουφτήδων, που τους μετατρέπει σε κυβερνητικό τμήμα, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Επίσης, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έκανε ολοκληρωμένες επαφές με τους εκπροσώπους της μειονότητας, ούτε έλαβε υπ' όψιν τις θέσεις τους, αλλά «ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους, που είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης στην τουρκική μειονότητα», να ετοιμάσουν το διάταγμα. Πρόσθεσε δε ότι «αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις».