21 Ιούνιος 2019, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2019, 16:16

Τσίπρας: Η Τουρκία να γνωρίζει ότι η στάση της θα έχει συνέπειες και τίμημα

  • Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία
    (Φωτ. αρχείου: Andrea Bonetti)

Την προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι οι προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχουν συνέπειες έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε ένα σαφές, ξεκάθαρο, αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Τσίπρας: Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα μέτρα εναντίον της Άγκυρας θα είναι στοχευμένα και συγκεκριμένα. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια σοβαρή μεταστροφή των Βρυξελλών, καθώς ακόμα και την περίοδο των Ιμίων δεν είχε πάρει απόφαση για κυρώσεις και είχε επιλέξει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

«Είναι σαφές ότι διανύουμε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεν το βλέπουμε μόνο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τις αιτίες που οδηγούν την Άγκυρα σε αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν συνέπειες και τίμημα.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν θα σταματήσει να πιέζει την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες παραβατικότητας. Εφόσον συμμορφωθεί, υποστήριξε, τότε υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς γιατί δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί πριν από τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ είπε ότι η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων γίνεται θεσμικά από τον υπουργό Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση ήταν επιβεβλημένη. «Αν η συνεδρίαση και ο συντονισμός των υπουργών και του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου θα πρέπει να θεωρείται δραματοποίηση, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε τόσες ώρες και έβγαλε αυτή την ανακοίνωση τι είναι; Ώρες-ώρες δεν μπορώ να περιγράψω αυτή τη στάση και τη συμπεριφορά, να υπόκεινται τα εθνικά θέματα στην καθημερινή αντιπαράθεση», κατέληξε.