21 Ιούνιος 2019, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2019, 08:31

Τι ζητάει ο Οτζαλάν από τους Κούρδους στην Κωνσταντινούπολη

  • Τι ζητάει ο Οτζαλάν από τους Κούρδους στην Κωνσταντινούπολη
    (Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)

Τον τρίτο δρόμο, την ουδετερότητα, ζήτησε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν να ακολουθήσουν οι Κούρδοι στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο ιστορικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), φέρεται να κάλεσε να υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP να απέχουν από τις εκλογές της Κυριακής. Την είδηση έδωσε ο ακαδημαϊκός Αλί Κεμάν Οζκάν που τον επισκέφτηκε χθες στη φυλακή.

«Η προσέγγιση της δημοκρατικής συμμαχίας του HDP δεν θα πρέπει να είναι μέρος των σημερινών εκλογικών συζητήσεων. Η σημασία της δημοκρατικής συμμαχίας είναι ότι (...) επιμένει στην ουδέτερη στάση της» ζήτησε ο Οτζαλάν σύμφωνα με τον Οζκάν.

Από την πλευρά του ο πρώην αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται επίσης φυλακισμένος με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχε εκφράσει τη στήριξή του στον Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP.

Υπό την αποκαλούμενη «δημοκρατική συμμαχία», το HDP ζήτησε από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν υποψηφίους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές σε πόλεις στην δυτική Τουρκία, όπως στο παρελθόν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, όπου το φιλοκουρδικό κόμμα δεν είχε κατεβάσει δικούς του υποψηφίους.