20 Ιούνιος 2019, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2019, 19:55

Δίκη Χρυσής Αυγής: 46χρονος ομολόγησε ότι τηλεφώνησε σε στέλεχος για τον Φύσσα

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινούν οι απολογίες για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μετά από ισχυρή πίεση και βροχή ερωτήσεων της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο 46χρονος κατηγορούμενος παραδέχτηκε απολογούμενος πως ήταν αυτός που έκανε το κρίσιμο τηλεφώνημα που κινητοποίησε την ομάδα Χρυσαυγιτών που καταδίωξε τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, τη νύχτα που κατέληξε στη δολοφονία του μουσικού. Ο 46χρονος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε να απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν βρέθηκε στην καφετέρια «Κοράλλι», δίπλα στην παρέα του μουσικού, μαζί με άλλον κατηγορούμενο για να δουν τον αγώνα Ολυμπιακός-Παρί Σεν Ζερμέν.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η παρέα του Φύσσα τους προκάλεσε λεκτικά χωρίς αυτός και ο Τσαλίκης να αντιδράσουν. Αρχικά, ο 46χρονος στην απολογία του είπε πως όλα τα τηλεφωνήματα που έκανε σε μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που ήταν και ο ίδιος μέλος, αφορούσαν είτε τον αγώνα, είτε κάποια θέματα ενόψει της ίδρυσης Σωματείου στη Ζώνη του Περάματος.

Επίσης, είπε ότι εξαιτίας της λεκτικής επίθεσης που δέχτηκαν στην καφετέρια αποφάσισαν να φύγουν λίγο μετά το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα και ότι από το σπίτι του λίγο μετά τα μεσάνυχτα άκουσε φασαρία και «τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα», οπότε κατέβηκε κάτω. Εκεί έμαθε, όπως είπε, από αστυνομικό της ΔΙΑΣ πως «μαχαίρωσαν ένα παλικάρι και έχουν πιάσει κάποιον Ρουπακιά».

Τότε γύρισε σπίτι και τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη να τον ρωτήσει για τον Ρουπακιά, επειδή τον ήξερε. Σύμφωνα με τον 46χρονο, ο Πατέλης δεν ήξερε τίποτα. Χρειάστηκαν δεκάδες ερωτήσεις της προέδρου μέχρι τελικά ο κατηγορούμενος να παραδεχτεί ότι όσο ήταν στην καφετέρια τηλεφώνησε στον συγκατηγορούμενό του Ιωάννη Καζαντζόγλου, στέλεχος της τοπικής Νίκαιας, για να του πει πως «είναι κάποιοι που μας ενοχλούν και θα φύγουμε».

Η παραδοχή αυτή θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση, καθώς το επίμαχο τηλεφώνημα σύμφωνα με τη δικογραφία προκάλεσε την κινητοποίηση του Τάγματος Εφόδου που πήγε στην καφετέρια και καταδίωξε τον Φύσσα λίγο πριν πέσει νεκρός από το μαχαίρι του Ρουπακιά.

Από την ανάλυση των τηλεφωνημάτων φαίνεται πως ο Καζαντζόγλου αμέσως μετά το τηλεφώνημα του 46χρονου, κάλεσε τον Πατέλη. Εκείνος με τη σειρά του ειδοποίησε τον βουλευτή Νίκαιας Ιωάννη Λαγό και αμέσως μετά φαίνεται να αποστέλλεται ομαδικό μήνυμα προς τα μέλη της οργάνωσης να πάνε στα γραφεία της Νίκαιας.

Η απολογία συνεχίζεται την Παρασκευή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Βινιεράτου.