20 Ιούνιος 2019, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2019, 19:25

Βρυξέλλες: ΕΛΚ και Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Βέλγιο: Ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
    (Φωτ. αρχείου: EPA / John Thys / Pool)

Με γραπτές δηλώσεις που εξέδωσαν κατά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ΕΛΚ και των Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν ότι καταδικάζουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. «Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωση το ΕΛΚ, καταγγέλοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να παύσει αμέσως τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

»Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει η δήλωση του ΕΛΚ, το οποίο συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους θεσμούς της ΕΕ και άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες της ομάδας του PES κάλεσαν την Τουρκία να υποστηρίξει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση στο ΕΛΚ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Κατά τη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για τις επαφές και τις προσπάθειες ενόψει των αποφάσεων του Συμβουλίου, καθώς και συντονισμός για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι, για το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σαφές μήνυμα από την ΕΕ προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη χρήση σκληρής γλώσσας στα συμπεράσματα για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, ο Λέο Βαράντκαρ δήλωσε ότι μίλησε με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον διαβεβαίωσε «ότι η Ιρλανδία θα υποστηρίξει την Κύπρο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της, των χωρικών της υδάτων και θα υποστηρίξουμε να περιληφθεί σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματά μας σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι η κυριαρχία της Κύπρου και τα δικαιώματά της υποσκάπτονται από τη δράση της τουρκικής κυβέρνησης, στης οποίας τις πράξεις αντιτιθέμεθα σθεναρά».

  • Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ.