21 Ιούνιος 2019, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2019, 16:40

Η Μητρόπολη Γερμανίας τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η Μητρόπολη Γερμανίας τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Ιουνίου εκδηλώσεις μνήμης στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Τρισάγιο στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων τελέστηκε στον ιστορικό Ευαγγελικό Ναό Πέτρου και Παύλου, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν η Επιτροπή Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ και είκοσι ποντιακά σωματεία της Γερμανίας.

Παρευρέθηκε τιμητικό άγημα από το Σύλλογο Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες».

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας Απόστολος Μαλαμούσης τέλεσε το τρισάγιο για τα θύματα της Γενοκτονίας, ενώ ο Αρμένιος ιερέας Σαχάκ Σαχακιάν και ο ευαγγελικός Πάστορας Σεμπάστιαν Κίρχαϊς ανέγνωσαν προσευχές. Τη διερμηνεία των ευχών στα γερμανικά ανέλαβε η μαθήτρια Λαμπρινή Μαραζίδη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Θεόδωρος Δασκαρόλης, μέλος του Συλλόγου Ασσυρίων, εκπρόσωπος της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Βαϊμάρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κολωνίας Δημήτρης Κωνσταντινίδης και η Αναστασία Κασαπίδου-Ντικ από την Επιτροπή Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στο ναό, οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στο πρώην Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην αναμνηστική πλακέτα του στρατοπέδου από τον Θεόδωρο Δασκαρόλη, τη Γενική Πρόξενο Μονάχου Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και τον πρώτο πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Γεώργιο Τσορακλίδη, ενώ η ποντιακή νεολαία ερμήνευσε το τραγούδι «Την πατρίδα μ' έχασα». Τέλος όλοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του στρατοπέδου.

Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου Γρηγόρης Γιαννουλίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ντίσελντορφ Ηλίας Μαυρίδης, αλλά και πολλοί νέοι και νέες των Συλλόγων Ποντίων Κολωνίας και Ντίσελντορφ.

  • Με πληροφορίες από το orthodoxianewsagency.gr