20 Ιούνιος 2019, 15:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2019, 15:40

«Ξεκάθαρο μήνυμα» του Ιράν στις ΗΠΑ με την κατάρριψη του drone

  • Παναγιωτόπουλος: Σύντομα η παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών
    Ένα μη επανδρωμένο MQ-4C Triton των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Kelly Schindler)

Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από το Ιράν. Ο αναπληρωτής διοικητής του ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλάμι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι πρόκειται για ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» προς την Ουάσινγκτον, τόνισε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει με σθένος σε κάθε επιθετικότητα, και σημείωσε ότι τα σύνορα είναι η κόκκινη γραμμή.

«Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με οποιαδήποτε χώρα, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι», υπογράμμισε ο Χοσεΐν Σαλάμι.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό κατασκοπευτικό drone που μπήκε στον εναέριο χώρο στα νότια της χώρας αναγνωρίστηκε ως τύπου RQ-4 Global Hawk. Αρχικά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του επιβεβαίωσε στο Reuters ότι πράγματι καταρρίφθηκε drone που πετούσε πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, σε διεθνή εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τύπος του αεροσκάφος είναι ο MQ-4C Triton και η κατάρριψη έγινε με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την παραβίαση και προειδοποίησε για τις συνέπειες «τέτοιων προκλητικών ενεργειών». Παράλληλα, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης επισημαίνουν ότι το drone κινούνταν με πλήρη μυστικότητα έχοντας κλειστό όλο τον αναγνωριστικό εξοπλισμό, παραβιάζοντας τους κανόνες της αεροπλοΐας.